Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Risiko Penggunaan Pengecas Jenama Lain Pada iPhone

Model iPhone terkini tampil lebih ‘mesra’ dengan keupayaan menggunakan USB Port Type-C sebagai penyambung seperti peranti Android yang berspesifikasi tinggi kerana mampu membawa arus dan voltan yang lebih tinggi.

USB ini membantu mengecas bateri dan memindahkan data pada peranti anda dengan lebih pantas berbanding Micro USB dan Lightning. Tetapi, pengguna iPhone dilarang keras menggunakan pengecas jenama lain kerana berisiko merosakkan komponen bateri.

Bukan Ke Sama Sahaja?

Aslinya serupa, tetapi terdapat perbezaan ketara pada kualiti dan kelajuan pengecasannya. Pengecas iPhone yang tulen direka dengan aliran arus yang sesuai untuk mengecas bateri iPhone kita. Penggunaan pengecas jenama lain akan mempengaruhi aliran daya ke bateri dan penggunaan pada masa jangka panjang akan merosakkan komponen secara menyeluruh.

Penggunaan Pengecas Made For iPhone/iPod/iPad/iWatch (MFi)

Tahu tak korang Apple menyediakan pengecas khusus untuk kegunaan iPhone? Mudah sahaja untuk pastikan pengecas kita itu asli dari Apple - pastikan mempunyai pelekat MFi. Pengecas ini direka khusus untuk peranti Apple demi keselamatan penggunanya.

Guna Pengecas Yang Sesuai

Setiap keluaran pengecas direka bentuk dengan voltan yang sesuai dan tepat khusus untuk sebuah peranti. Jadi, penggunaan pengecas jenama lain pada iPhone akan menjurus kepada kerosakan kerana beroperasi pada voltan yang berbeza.

Jika iPhone anda sudah pun mengalami kerosakan kerana penggunaan pengecas jenama lain yang kerap, segera bawa pada pakar kami di Fixbay untuk dibaik pulih. Bukan sahaja iPhone, malah peranti lain juga kami mampu baiki.

Jom ke Fixbay sekarang!

One comment on “Risiko Penggunaan Pengecas Jenama Lain Pada iPhone”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)