Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Siri iPhone 14: Berbaloikah Untuk Menaik Taraf iPhone Anda?

Saban tahun Apple tidak pernah gagal untuk menghasilkan pelbagai produk elektronik kepada peminat mereka terutama sekali iPhone. Walaupun evolusi iphone telah berjalan sehingga 15 tahun, pelbagai pembaharuan telah dibuat di setiap model iPhone sehingga menjadikannya sebuah jenama pilihan bagi telefon bimbit yang unggul dalam dunia teknologi.

Baru-baru ini pada 16 September 2022, Apple telah memperkenalkan sebuah generasi iphone baharu iaitu iPhone 14. Setiap model iPhone 14 ini mengandungi beberapa spesifikasi, harga dan ciri yang berbeza. Antara yang menjadi perhatian ialah perubahan pada reka bentuk, prestasi, bateri, kamera, ketersambungan/jaringan dan ciri keselamatan yang mampu menarik minat pengguna setia mereka untuk menaik taraf kepada iPhone terbaru ini.

Namun menjadi persoalan yang utama sama ada siri produk keluaran baru mereka berbaloi untuk di beli atau tidak?

Sudah tentu, jawapan ini berbeza untuk setiap orang. Untuk membantu anda membuat keputusan, artikel ini akan membawa anda melihat perbezaan antara siri iPhone 14 yang terdiri daripada iPhone 14 versi biasa, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max.

Reka Bentuk

reka bentuk Iphone 14

iPhone 14 menawarkan sama ada skrin 6.1″ atau skrin 6.7″ pada model Plus. Kedua-dua telefon ini didatangkan dengan skrin OLED XDR baharu yang menyokong Dolby Vision dan mempunyai kaca Ceramic Shield yang melindungi peranti daripada calar dan jatuh.

iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max menampilkan skrin masing-masing 6.1″ dan 6.7″ yang lebih terang dengan kecerahan sehingga 1,600 nits (sama seperti Pro Display XDR) dan 2,000 nits kecerahan puncak iaitu skrin yang paling terang pernah ditawarkan dalam telefon pintar.

Model iPhone 14 Pro juga menampilkan paparan sentiasa hidup yang boleh mengurangkan paparan pada 1Hz yang rendah. Skrin ini juga menampilkan 460 ppi (piksel per inci) yang lebih runcing.

Prestasi

Prestasi iPhone 14

iPhone 14 dan iPhone 14 Plus menampilkan cip A15 Bionic yang terdiri daripada CPU 5 teras yang 18% lebih pantas untuk prestasi berbanding iPhone 13; CPU 6-teras dengan 2 teras berprestasi tinggi dan 4 teras kecekapan tinggi yang menghasilkan lebih banyak prestasi dan meningkatkan hayat bateri; dan pemproses isyarat imej baharu yang berfungsi dengan sistem kamera baharu untuk menghasilkan pengendalian imej yang lebih baik.

iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max menampilkan cip A16 Bionic serba baharu yang berfungsi untuk membawa kecekapan kuasa yang lebih baik dengan teknologi 4 nanometer baharu yang pertama bagi telefon mudah alih. Ini adalah cip terpantas di dunia yang pernah dimasukkan ke dalam telefon pintar.

Cip baharu ini terdiri daripada CPU 6 teras yang 40% lebih pantas daripada pesaing iPhone dan mampu 17 trilion operasi sesaat; CPU 5 teras yang mempunyai 50% lebih lebar jalur memori untuk tugasan dan permainan intensif grafik; dan Enjin Paparan baharu yang mengawal paparan untuk Pulau Dinamik, paparan sentiasa hidup dan banyak lagi.

Hayat Bateri

Semua model iPhone 14 menampilkan "hayat bateri sepanjang hari". Menurut Apple, iPhone 14 boleh bertahan sehingga 20 jam bagi video atau 80 jam audio, manakala iPhone 14 Plus boleh bertahan selama 26 jam video atau 100 jam audio.

Manakala bagi iPhone 14 Pro, pengguna boleh menjangkakan kira-kira 23 jam video atau 75 jam audio, dengan iPhone 14 Pro Max mendapat prestasi bateri terbaik selama 29 jam video dan 95 jam audio.

Semua barisan iPhone 14 mampu mengecas sehingga 15W melalui MagSafe dan 7.5W dengan pengecas Qi, dan ia mampu mengecas pantas dengan pengecasan 50% dalam masa sekitar 30 minit dengan pengecas 20W atau lebih tinggi melalui kabel.

Boleh rujuk laman web ini untuk melihat perbandingan jangka hayat bateri iPhone.

Kamera

Seperti di jangka, model iPhone 14 menaik taraf kamera dengan iPhone 14 Pro mendapat penaiktarafan yang paling banyak.
kamera iphone 14Sistem kamera iPhone 14 kini menampilkan kamera utama 12 megapiksel (mp) dengan penderia dan piksel yang lebih besar, apertur 1.5 lebih pantas dan penstabilan imej optik anjakan sensor. Apertur yang lebih pantas pada model ini membolehkan pembekuan gerakan yang lebih cepat. Apple juga menambah baik prestasi cahaya malap dengan peningkatan 49% untuk tangkapan cahaya malap dalam persekitaran pencahayaan yang mencabar.

iPhone 14 Pro kini menampilkan kamera 48mp yang mengagumkan dengan sensor empat piksel yang 65% lebih besar daripada iPhone 13 Pro dengan 100% Piksel Fokus . Panjang fokus 24mm baharu telah ditambah membolehkan ia merakam landskap dan menyesuaikan dengan jenis foto yang dirakam.

Prestasi cahaya rendah telah dipertingkatkan sebanyak 100% pada semua kamera, termasuk kamera hadapan, berbanding iPhone 13 Pro. Apple ProRAW telah dikemas kini, membolehkan pengguna merakam ProRAW pada resolusi 48mp.

Pada semua model iPhone 14, kamera hadapan kini menampilkan kamera TrueDepth 12mp dengan 38% peningkatan tangkapan cahaya malap dan autofokus buat pertama kali pada kamera hadapan. Deep Fusion, saluran foto pembelajaran mesin Apple, kini digunakan lebih jauh dalam saluran foto, yang membolehkan prestasi cahaya malap yang lebih baik dan imej yang lebih tajam.

Terdapat juga Enjin Fotonik baharu yang digunakan semasa saluran penangkapan foto yang membolehkan peningkatan cahaya malap 2.5x ganda dan pembetulan warna yang lebih baik. Terdapat juga TrueTone yang lebih terang pada semua model.

Ketersambungan/Jaringan

Ketersambungan/Jaringan 5G

Kesemua barisan iPhone 14 terus meningkatkan ketersambungan dengan mendorong jaringan 5G pada semua model. Selain itu, semua model iPhone 14 di AS telah melancarkan eSIM. eSIM membenarkan pembawa seperti AT&T, T-mobile dan Verizon untuk memindahkan atau menambah pelan baharu secara automatik pada telefon tanpa memerlukan kad SIM fizikal. Ia juga membolehkan iPhone 14 menyimpan berbilang eSIM dalam satu telefon untuk bertukar-tukar dengan mudah antara pelan atau nombor yang berbeza.

Keselamatan

Apple menggunakan barisan iPhone 14 untuk melakukan perubahan besar dalam meningkatkan keselamatan pada iPhone. Setiap model iPhone 14 baharu dilengkapi dengan pengesanan kemalangan kereta terbina dalam dan ciri baharu yang dipanggil SOS Kecemasan melalui Satelit.

SOS Kecemasan melalui Satelit

1. SOS Kecemasan melalui Satelit ialah perkhidmatan baharu yang Apple tawarkan secara percuma selama dua tahun dengan setiap pembelian iPhone 14. Perkhidmatan ini membolehkan pengguna menghubungi perkhidmatan kecemasan atau menghantar mesej teks melalui satelit apabila tiada sambungan selular atau Wi-Fi. Anda juga boleh menggunakan ini untuk berkongsi lokasi dalam aplikasi Cari Saya - Find My app melalui Satelit dalam senario bukan kecemasan.

2. Pengesanan Kemalangan Kereta diaktifkan secara automatik apabila iPhone mengesan bahawa anda telah mengalami kemalangan kereta yang teruk, termasuk hentaman belakang, hentaman hadapan, hentaman sisi dan kenderaan berpusing.

Apabila iPhone 14 anda mengesan perkara ini telah berlaku, ia akan menggeluarkan amaran menggesa anda pada skrin untuk menjawab sama ada anda okay atau tidak; jika anda tidak menjawab dalam tempoh masa tertentu, iPhone akan menghubungi talian kecemasan secara automatik bagi pihak anda.

Ciri-ciri hebat iPhone 14 yang lain

  • iPhone 14 dan iPhone 14 Pro dinilai kalis air IP68, dengan kedalaman maksimum enam meter sehingga 30 minit, di bawah piawaian IEC 60529.
  • iPhone 14 menampilkan zum keluar optik 2x dan zum digital sehingga 3x pada sistem kamera.
  • iPhone 14 Pro menampilkan zum masuk optik 3x, zum keluar optik 2x, julat zum optik 6x dan zum digital sehingga 15x pada sistem kamera.
  • iPhone 14 Pro menampilkan rakaman mod Sinematik dalam resolusi sehingga 4K HDR pada 30 fps (bingkai sesaat).
  • Mod Tindakan Baharu membolehkan resolusi 2.8K pada 60 fps dengan penstabilan gerakan super lancar.
  • iPhone 14 didatangkan dalam warna Midnight, Ungu, Starlight, Merah dan Biru dengan Ceramic Shield hadapan dan kaca belakang serta reka bentuk aluminium.
  • iPhone 14 Pro didatangkan dalam warna Hitam Angkasa, Silver, Emas dan Ungu Pekat dengan bahagian hadapan Ceramic Shield, belakang kaca matte bertekstur dan reka bentuk keluli tahan karat

Setiap generasi iPhone mempunyai naik taraf yang sangat berbaloi tetapi jangan lupa untuk ukur baju di badan sendiri. Buat perbandingan dengan baik antara keempat-empat adik beradik iPhone 14, mana yang paling sesuai dimiliki anda. Jika masih dalam pertimbangan dan iPhone lama anda masih boleh dipakai, sekalipun jika iPhone anda mengalami kerosakan sila kunjungi Pusat Servis FixBay pakar pembaiki pulih iPhone yang paling dipercayai untuk membaiki iPhone anda. FixBay bukan sahaja mampu memperbaiki segala jenis telefon bimbit, tetapi generasi iPhone paling terdahulu mahupun paling terbaharu seperti iPhone 14, mereka mampu baiki dengan servis yang sangat berbaloi, dipercayai dan berkualiti!

One comment on “Siri iPhone 14: Berbaloikah Untuk Menaik Taraf iPhone Anda?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)