Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Sejarah 15 Tahun iPhone Dalam Pasaran

Memandangkan usia iPhone semakin meningkat, mari kita terokai bagaimana telefon ikonik ini telah berkembang sejak kemunculannya pada tahun 2007.

Sejarah Perkembangan iPhone

Kemajuan teknologi saban tahun menjadi semakin ketara dan sangat hebat, telefon bimbit khususnya telah mengubah struktur kehidupan masyarakat moden. Kita dapat lihat pelbagai jenama telefon bimbit dipasaran yang menawarkan pelbagai pilihan dan fungsi yang berbeza. Salah satu jenama telefon yang paling popular ialah Apple.

Mendengar perkataan Apple, sudah tentu yang terlintas di kepala anda adalah produk iPhone, bukan? Sehingga kini iPhone menjadi produk paling unggul yang dikeluarkan oleh Apple sejak kemunculan pertama kali. Malahan, keuntungan terbesar yang didapatkan oleh Apple berasal dari jualan iPhone. Mana tidaknya berjalan di mana-mana sahaja, pasti anda akan menjumpai pelbagai versi iPhone yang digunakan pengguna.

Tahukah anda mengapa iPhone sangat dipandang tinggi oleh pengemar teknologi?

Inovasi yang yang ditawarkan oleh Apple membuat produk terbaru iPhone tidak pernah luput dari perhatian para pengguna. Namun, adakah anda pernah membaca sejarah evolusi iPhone ini dari model iPhone pertama yang dikeluarkan sehingga kini? Sebelum menjadi sebuah telefon bimbit yang sangat unggul masa kini, mari kita terokai sejarah generasi iphone bermula dan perkembangan spesifikasi yang ditawarkan dari tahun ke tahun.

Kemunculan iPhone Pertama

iPhone telah berkembang sejak kemunculannya pada tahun 2007. Selepas beberapa bulan bahkan bertahun khabar angin dan spekulasi telah berkisar di seluruh internet mengenai produk baru yang ingin dikeluarkan Apple.

"Kami akan mencipta semula telefon, sejarah iPhone akan bermula dan era telefon bimbit secara rasmi menghampiri kami". - Steve Jobs (Ketua Pegawai Eksekutif Apple) di Konvensyen MacWorld pada 9 Januari 2007.

Kemudian pada tahun itu juga, 29 Jun 2007, iPhone pertama dikeluarkan di Amerika Syarikat, menandakan permulaan rasmi era baru telefon bimbit.

iPhone

Satu lagi perkara yang mengagumkan orang ramai tentang iPhone pertama ialah saiznya. Walaupun berkeupayaan agak canggih pada ketika itu, ia hanya setebal 0.046 inci dengan berat 135 gram, saiz skrin paparan pula 3.5 inci dan mempunyai resolusi 320 x 400 piksel 160 (ppi).

iPhone 3G

iPhone 3G

Seperti namanya perubahan terbesar ialah keupayaan 3G, pengguna boleh menyemak imbas web dan memuat turun kandungan dengan lebih pantas. Apple juga memperkenalkan App Store, iOS 2 dan perisian pembangun yang membolehkan pihak ketiga mencipta aplikasi mereka sendiri. iPhone 3G juga sedikit ringan dan resolusi skrin telah ditingkatkan sehingga 380 x 420 piksel (165 ppi).

iPhone 3GS

iPhone 3GS

Dari segi ciri dan fungsi, iPhone 3GS tidak banyak berubah daripada iPhone 3G. Ia termasuk semua ciri yang sama seperti dua iPhone tetapi ditambah baik terutamanya pada kamera, pemproses dan bateri.

iPhone 4

iPhone 4

Salah satu perkara yang paling menarik dari iPhone 4 ialah FaceTime. Dengan menggunakan kamera hadapan baharu iPhone, pengguna boleh bersembang secara video dengan pengguna iPhone lain.

Seterusnya, penampilan iPhone 4 juga lebih elegen kerana buat pertama kalinya, generasi ini diperbuat daripada keluli tahan karat yang didakwa lebih kuat dan 25% lebih nipis daripada iPhone 3GS, tetapi mempunyai berat 136g. Saiz skrin kekal sama, tetapi ditambah kepada 960 x 640 piksel (326ppi).

iPhone 4S

iPhone 4s

Perubahan yang paling menarik ialah pengenalan Siri iaitu pembantu kawalan suara Apple yang masih dikekalkan sehingga hari ini. Apple juga memperkenalkan iCloud yang membolehkan orang ramai menyimpan gambar, video, muzik, kenalan dan banyak lagi dalam storan berikut. Seterusnya, Apple juga memperkenalkan iMessage untuk memudahkan penghantaran teks antara pengguna iPhone.

iPhone 5

iphone 5

Selepas bertahun-tahun iPhone dengan paparan skrin 3.5 inci, Apple akhirnya membuat perubahan dengan menambah skrin kepada 4 inci dan skrin resolusi kepada 1136 x 640.

Apple juga menggunakan bahan kaca dan aluminium yang menjadikan peranti ini paling ringan dalam sejarah iPhone dengan berat hanya 112 gram, iaitu 20% lebih rendah daripada iPhone 4 dan 4S. iPhone 5 juga jauh lebih nipis kerana berjaya membenamkan butang sentuhan utama skrin yang menghapuskan lapisan tambahan pada telefon untuk mengesan jari.

iPhone 5S & 5C

iPhone 5s / 5c

iPhone 5s - iPhone 5S kelihatan sama seperti iPhone 5. Namun terdapat beberapa peningkatan yang agak ketara seperti yang ditunjukkan oleh sebutan "S" iaitu kepantasan, seperti:

 • Kamera belakang 8 megapiksel dengan apertur yang dipertingkatkan dan dua nada untuk meningkatkan kualiti foto dalam cahaya malap
 • Pemproses dwi-teras Apple A7, 64-bit, 1.4 GHz dengan 1GB RAM
 • M7 Motion Coprocessor yang membantu telefon memproses data deria
 • iOS 7
 • 16GB/32GB/64GB

iPhone 5c - Perbezaan utama ialah warna. Buat pertama kalinya, Apple menawarkan iPhone dalam warna selain hitam atau putih. 5c mempunyai lima pilihan warna: hijau, biru, kuning, merah jambu dan putih. iPhone 5C juga mempunyai cangkerang polikarbonat di atas keluli yang menjadikannya lebih tebal dan berat daripada 4S dan 5 dan 5s.

iPhone 6 & 6 Plus

iPhone 6/ 6 plus

Perbezaan yang paling ketara dengan iPhone 6 ialah skrin iaitu 4.7 inci dengan resolusi 1334 x 750 piksel (326 ppi). iPhone 6 Plus mempunyai skrin yang lebih besar iaitu 5.5 inci dengan resolusi 1920 x 1080 (401 ppi). Apple juga mewujudkan "Retina paparan HD", kedua-dua skrin mempunyai kontras yang lebih tajam yang menjadikan warna lebih terang.

Kerana perbezaan saiznya, iPhone 6 Plus lebih berat daripada iPhone 6. Kedua-duanya menawarkan ciri baharu yang menarik dikenali sebagai Near Field Communication (NFC). Ini membolehkan iPhone digunakan sebagai peranti pembayaran kerana kewujudan Apple Pay.

iPhone 6S & iPhone 6S Plus

iPhone 6/6s plus

Peningkatan yang dibuat pada telefon ini adalah serupa dengan kemas kini pada iPhone sebelumnya, bermakna ia lebih pantas dan mempunyai hayat bateri yang lebih baik. Selain itu iPhone 6S juga mempunyai kamera yang lebih baik.

iPhone 7 & iPhone 7 Plus

iPhone 7 / 7 plus

iPhone 7 dan iPhone 7 Plus tidak begitu berbeza daripada iPhone 6 dan 6 Plus, tetapi terdapat satu perubahan besar iaitu Apple menanggalkan picu fon kepala (headphone jack). Ini adalah kali pertama dalam sejarah bahawa pengguna perlu menyambungkan fon kepala mereka melalui BlueTooth. Selain saiz skrin, 7 Plus menampilkan dua kamera belakang untuk menghasilkan imej yang lebih berkualiti.

iPhone 8 & 8 Plus

iPhone 8 / 8 plus

Apple telah memperkenalkan satu perkara baharu dengan iPhone 8 dan 8 Plus iaitu pengecasan tanpa wayar. Selain itu, pemproses juga dipertingkatkan dengan pemproses empat teras Apple A11, 64-bit, 2.4 Ghz dengan 2GB RAM (3GB ditambah). Pemproses bersama gerakan juga dipertingkatkan kepada M11 dan lensa kamera juga dinaik taraf.

iPhone X

iPhone x

Pada model ini Apple menghapuskan banyak komponen disekeliling skrin dan menambah kepada 5.6 inci. iPhone X adalah yang pertama dalam sejarah iPhone yang mempunyai semua skrin OLED. Ini membolehkan ia mempunyai resolusi skrin 2436 x 1125 piksel (458 ppi) atau dikenali sebagai Super Retina.

Apple juga telah membuang "Butang Laman Utama." Ini bermakna tiada lagi Touch ID tetapi untuk mengimbanginya iPhone X telah mewujudkan pengecaman wajah (Face ID). Satu lagi ciri baharu iPhone X ialah Aniemojis, iaitu emoji yang bergerak pada skrin dan boleh dibuat menggunakan avatar berdasarkan wajah pengguna sendiri.

iPhone XS, XS Max

iPhone xs/xs max

Kedua-dua telefon ini menaik taraf kamera dengan menggunakan teknologi HDR dan meningkatkan penstabilan imej. Apple juga mengemas kini teknologi untuk memastikan Face ID berfungsi dengan lebih cepat.

Selain itu, Apple menambah baik pemproses dengan meletakkan pemproses A12 dengan enam teras dan mempunyai 4GB RAM yang lebih pantas sehingga 2.49 GHz, dan didatangkan dengan iOS 12. Kedua-dua XS dan XS Max boleh didapati dalam model 64GB, 256GB dan 512GB.

iPhone XR

iPhone xr

iPhone XR mempunyai skrin "LCD Cecair" dengan resolusi 1792 x 828 piksel (326 ppi) yang sama dengan paparan Retina asal Apple. Namun, kamera XR tidak sehebat XS. Seperti iPhone XS, XR juga dimuatkan dengan iOS 12. iPhone XR juga adalah lebih murah dan didatangi dengan memori 64GB, 128GB dan 256 GB.

iPhone 11

Seperti iPhone XR, iPhone 11 mempunyai dua kamera belakang, tetapi versi yang lebih baharu dilengkapi dengan lensa 12 megapiksel. Ia juga menawarkan pilihan untuk mengambil foto sudut lebar dan "Sudut Ultra Levar". Ciri lain termasuk mod malam baharu untuk meningkatkan fotografi cahaya malap dan keupayaan video 4k.

Apple juga telah menambah baik kamera hadapannya untuk membolehkan video slo-mo (slofies), serta video landskap dan swafoto. iPhone 11 juga mempunyai bateri yang lebih baik daripada sebelumnya dengan memori 64GB, 128GB dan 256 GB.

iPhone 11 Pro / Pro Max

iPhone Pro/ Pro Max

iPhone ini mempunyai pemproses yang dikemas kini (A13 Bionic) dan hayat bateri yang lebih lama. iPhone 11 Pro dan Pro Max mempunyai paparan Super Retina OLED. Buat pertama kalinya dalam sejarah, iPhone mempunyai tiga kamera di belakangnya, satu daripadanya adalah kanta telefoto dan sudut ultra lebar. Kedua iPhone ini hampir sama tetapi yang berbeza ialah saiz iaitu iPhone 11 Pro mempunyai skrin 5.8 inci dan Pro Max mempunyai skrin 6.5 inci dengan storan 64GB, 256GB atau 512GB.

iPhone 12 dan iPhone 12 Mini

iPhone 12 menampilkan beberapa peningkatan berbanding iPhone sebelumnya, seperti:

 1. Reka bentuk - Reka bentuk mengingatkan kembali kepada model terdahulu, khususnya iPhone 4, dengan tepi rata dan bezel lebih nipis.
 2. Hayat Bateri - Menyokong pengecasan pantas dan boleh bertahan dengan masa yang lebih lama.
 3. Paparan - Menampilkan paparan OLED Super Retina XDR 6.1 inci dan 5.4 inci.
 4. Pemproses dan Sistem Operasi - iPhone 12 mempunyai cipset Apple A14 Bionic 5 Nanometer baharu. GPU dalam cip A14 juga menawarkan prestasi grafik yang lebih baik sehingga 8.3% lebih daripada cip A13.
 5. Kamera - Sistem kamera dwi 12MP: kamera Ultra Wide dan Wide. Kamera Ultra-Lebar mempunyai apertur af/2.4, medan pandangan 120 darjah dan panjang fokus 13mm.
 6. Keupayaan 5G - Menyokong dua jenis rangkaian 5G: mmWave dan Sub-6GHz 5G, Bluetooth 5.0 dan WiFi 6, protokol WiFi terbaharu dan terpantas.
 7. Bahan - Apple telah menghapuskan penyesuai kuasa atau EarPods dalam pembungkusan iPhone 12 dan 12 mini.

iPhone 12 Pro / iPhone Pro Max

iPhone 12 Pro / Pro Max

Apple turut memperkenalkan versi peranti yang lebih tinggi iaitu iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max. Perbezaan utama antara kedua-dua peranti ini ialah teknologi kamera.

 1. Kamera - Pro menawarkan Apple ProRaw Capture yang memberikan pengguna akses kepada lebih banyak data imej. Kamera iPhone 12 Pro turut menggabungkan 4K HDR Dolby Vision yang menawarkan paparan sinematik dalam adegan video dengan kontras yang lebih kuat sehingga 60 fps.
 2. Paparan dan Memori - Selain teknologi kamera yang dinaik taraf, Pro Max juga mempunyai paparan OLED Super Retina XDR 6.7 inci, menjadikan peranti itu terbesar dalam sejarah iPhone. Kedua-dua peranti mempunyai pilihan storan dalaman 512GB, iaitu 256GB lebih daripada yang tersedia dengan versi asas dan mini.

iPhone 13 and iPhone 13 mini

iPhone 13 / 13 mini

 1. Hayat bateri yang lebih lama – iPhone 13 mempunyai hayat bateri yang jauh lebih lama kira-kira 2.5 jam lebih lama daripada iPhone 12.
 2. Kamera yang dipertingkatkan – Kedua-dua kamera di bahagian belakang iPhone 13 disusun secara menyerong untuk membolehkan sistem dwi-kamera Apple.
 3. Rakaman video profesional - iPhone 13 dilengkapi dengan "mod sinematik".
 4. Pemproses iOS 14 dan A15 – Apple telah mengemas kini kedua-dua sistem pengendalian (iOS) dan pemproses telefon. Apple juga memperkenalkan kawalan keselamatan dan privasi baharu.
 5. Bahan kitar semula – Mengamalkan konsep kitar semula bagi komponen dan pembungkusan.

iPhone 13 Pro and iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 Pro/ Pro Max

Berbanding iPhone sebelumnya iPhone 13 Pro/iPhone Pro Max tidak mempunyai banyak perbezaan tetapi terdapat beberapa penambahbaikkan yang boleh dilihat:

 1. Saiz skrin – iPhone 13 Pro Max mempunyai paparan Super Retina XDR 6.7″ dengan ProMotion. iPhone 13 Pro mempunyai paparan 6.1″ Super Retina XDR dengan ProMotion, manakala iPhone 13 standard mempunyai paparan 6.1″ tanpa ProMotion. iPhone 13 Mini mempunyai paparan 5.4″.
 2. Kamera - iPhone 13 Pro dan Pro Max kedua-duanya mempunyai tiga kamera dan kanta telefoto di samping kanta lebar. Mereka juga mempunyai julat zum Optik 6x berbanding hanya 2x pada iPhone 13 standard
 3. Hayat bateri – iPhone 13 Pro Max mempunyai hayat bateri selama 28 jam, iPhone 13 Pro mempunyai jangka hayat 22 jam, iPhone 13 bertahan selama 19 jam dan iPhone 13 mini bertahan selama sekitar 17 jam.
 4. Kapasiti – Semua model iPhone 13 mempunyai pilihan kapasiti 128GB, 256GB dan 512 GB, tetapi Pro dan Pro Max mempunyai pilihan 1TB.

Steve jobs membuktikan kata-katanya di Konvensyen Macworld kerana hanya pada 4 bulan kemunculan iPhone pertama, Apple telah menjual sebanyak sejuta unit iPhone. Sejak itu, jualan iphone telah berkembang dengan sangat baik sehingga kini. iPhone 14 juga dikatakan akan dilancarkan tidak lama lagi, jadi evolusi iPhone ini tidak akan pernah berhenti dan akan terus berkembang selari dengan kemajuan teknologi manusia.

6 comments on “Sejarah 15 Tahun iPhone Dalam Pasaran”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)