Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Elakkan Daripada Membeli Tablet Palsu

Anda mungkin mendapati banyak tablet di pasaran mempunyai perkakasan yang sangat hebat pada harga yang murah.

Adakah ia benar-benar tablet yang bagus untuk anda? Atau anda mungkin telah membeli tablet palsu dengan harga yang tidak munasabah!

Apabila anda disediakan dengan beberapa tawaran yang nampak menarik, anda harus lebih berhati-hati sebelum membuat sebarang pembelian tablet atau sebarang peranti. Artikel ini akan berkongsi dengan anda bagaimana untuk mengenal pasti tablet palsu dan cara mengetahui sama ada tablet yang dibeli itu palsu atau pun original.

Resolusi Skrin Palsu

Penjual akan mengatakan bahawa tablet yang mereka jual mempunyai resolusi yang sangat tinggi, seperti 1920*1200px, 2560*1600px paparan retina, atau lebih tinggi lagi. Tetapi, definisi sebenar atau hakikatnya ialah 1024*600px atau lebih rendah untuk tablet paparan 10 inci. Seperti yang anda boleh bayangkan, prestasi skrin sebenar untuk tablet ini jauh daripada HD.

Untuk mengetahui resolusi skrin sebenar tablet adalah sangat mudah. Anda hanya perlu untuk mengambil tangkapan skrin, biasanya anda boleh menahan butang "kelantangan -" + "hidupkan" pada tablet untuk mengambil tangkapan skrin dengan cepat dan semak definisi terperinci hasil gambar tangkapan skrin. Takrifan gambar biasanya ialah peleraian sebenar untuk tablet.

Sistem Pengendalian Palsu

Seperti yang kita tahu, Google telah mengeluarkan banyak versi OS Android. Jika anda menyemak versi sistem dalam tetapan beberapa tablet Android palsu, anda akan dapat melihatnya tertera 8.0, 9.0, 10 atau versi yang lebih tinggi, tetapi sebenarnya ia hanyalah tablet Android 6.0, 4.4 atau versi yang lebih rendah.

Untuk tablet versi palsu, anda biasanya tidak akan dapat menikmati ciri baharu pada sistem baharu OS. Dan UI tablet biasanya tidak kelihatan sama dengan versi sistem yang diiklankan pada tablet palsu.

Saiz Cakera Keras Palsu

Anda mungkin melihat beberapa tablet diiklankan dengan saiz ROM yang tidak masuk akal 128GB atau 256GB, 512GB dan lain-lain. Tetapi ROM sebenar tablet hanya 32GB, 16GB atau lebih kecil.

Untuk mengenal pasti sama ada anda menerima tablet dengan saiz ROM sebenar atau tidak, anda boleh menyambungkan tablet itu ke PC, dan menyalin fail filem yang mencukupi ke dalamnya.

Sebagai contoh, anda ingin menguji sama ada ia lebih besar daripada 32GB, kemudian anda menyalin 32GB atau lebih fail ke dalamnya. Jika ia adalah saiz yang palsu, maka tidak semua fail filem boleh disalin atau dimainkan pada tablet tersebut.

Memori RAM Palsu

RAM yang besar dalam tablet memastikan tablet boleh menjalankan pelbagai tugas dengan lebih lancar. Sesetengah PC tablet palsu akan mengatakan bahawa mereka mempunyai 6GB RAM, 8GB RAM, atau bahkan 16GB RAM, manakala RAM sebenar hanya 2GB, 1GB atau lebih kecil.

Tablet RAM palsu biasanya mempunyai prestasi yang perlahan dan ianya tidak dapat berfungsi dengan baik seperti yang sepatutnya.

CPU Palsu

Anda mungkin akan terpedaya hanya dengan melihat beberapa ciri-ciri pada tablet kerana ianya nampak sangat bagus hanya pada luaran sahaja.

Namun sebagai pembeli dan pengguna yang bijak, anda boleh menyemak perkara ini dengan menggunakan beberapa aplikasi semakan perkakasan atau hanya dengan membuka penutup belakang tablet bagi menyemak bahagian dalam, dari situ akan dapat lihat keadaan sebenar CPU sama ada ianya palsu atau pun tidak. Anda juga boleh menyemak Imei Number disini.

Kapasiti Bateri Palsu

Tablet palsu yang diiklankan dengan bateri berkapasiti 6000mAh, 7000mAh atau lebih tinggi. Seperti yang anda tahu, prestasi bateri sebenar tablet ini adalah pendek dan anda perlu mengecasnya mungkin selepas hanya 1 jam atau kurang daripada itu.

Kamera Palsu

Sesetengah tablet palsu diiklankan dengan kamera HD, seperti 5MP, 8MP, 12MP (megapiksel) atau lebih tinggi. Ia mudah untuk mengetahui apabila anda mengambil gambar atau video dengan menggunakan kamera tablet. Hasilnya gambar atau video akan menjadi kabur kerana ia sebenarnya hanya kamera bersaiz 1MP atau 0.3MP sahaja.

Jenama Palsu

Untuk mendapatkan lebih kepercayaan daripada pelanggan, sesetengah tablet palsu yang dihasilkan sering kali dijual di pasaran dengan harga yang sangat murah.

Mereka akan mengiklankan tablet dengan jenama terkenal, seperti Lenovo, Samsung dan sebagainya. Jika anda menghubungi pengeluar jenama tersebut, mereka akan memberitahu anda bahawa mereka tidak pernah menghasilkan tablet dengan reka bentuk dan harga yang sedemikian.

Mengapa Anda Tidak Patut Membeli Tablet Palsu?

Harga Yang Tidak Munasabah: Jika anda melihat harga dengan spesifikasi yang begitu baik ianya adalah perkara yang sangat bagus, tetapi perkakasan atau ciri-ciri sebenar tablet palsu itu tidak berbaloi dengan wang yang anda perlu belanjakan.

Sememangnya, kebanyakkan pembeli mahu membuat pembelian dengan harga terendah. Harus diingatkan, kadangkala perbezaan harga itu tidak masuk akal dengan barang yang di tawarkan kepada bakal pembeli.

Tidak Stabil: Kebiasaannya terdapat banyak ciri-ciri penting pada tablet yang diubah suai secara tidak normal dan akan menjadikan tablet mudah rosak, pecah dan tidak berfungsi dengan sebaiknya.

Tablet palsu kebanyakkannya menggunakan plastik atau barang tidak berkualiti dan anggaran berat lebih ringan berbanding tablet original.

Risiko: Cuba anda fikirkan bahawa anda telah menyimpan beberapa gambar atau fail penting ke dalam tablet, kemudian anda tidak boleh membukanya apabila mahu menggunakan ia. Ini antara risiko dan kerugian besar buat pengguna.

Berbahaya: Tablet palsu biasanya diperbuat dengan menggunakan bahan yang paling murah dan ia mungkin mempunyai kesan buruk kepada kanak-kanak mahupun orang dewasa.

FixBay Boleh Membantu Anda!

Jika anda tidak mahu mengambil sebarang risiko yang merugikan anda di kemudian hari, pilihan terbaik ialah dengan memastikan agar anda membuat pembelian hanya dari kedai yang dipercayai serta pengedar peranti yang sah sahaja.

Namun jika anda mempunyai sebarang isu tentang tablet yang anda telah miliki. Anda boleh mendapatkan perkhidmatan terbaik hanya di FixBay dan jangan lupa untuk mengikuti perkembangan terkini kami di laman web, blog dan laman sosial FixBay!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)