Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Jom Kenali Jenis Paparan Skrin Telefon Pintar Anda

Apabila memilih telefon pintar baharu, anda mungkin berasa teruja dengan semua pilihan paparan skrin yang tersedia. Paling utama, anda perlulah mengambil kira saiz paparan skrin pada telefon pintar. Lebih besar paparan skrin telefon, lebih besar saiz telefon.

Seterusnya, ciri-ciri penting yang harus dipertimbangkan adalah teknologi dan jenis paparan skrin. Namun segelintir pengguna mungkin terlepas pandang dengan tidak meneliti sepenuhnya ciri-ciri yang terdapat pada telefon pintar.

Kini dapat dilihat dalam pasaran, pengeluar telefon pintar banyak memfokuskan saiz paparan skrin yang lebih besar untuk menarik minat pembeli. Faktor ini berlaku adalah disebabkan daripada jumlah penggunaan media yang semakin meningkat.

Jenis- jenis paparan skrin.

LCD (Paparan Kristal Cecair)

OLED (Diod Pemancar Cahaya Organik)

AMOLED (Diod Pemancar Cahaya Organik Matriks Aktif)

Apa Itu LCD?

LCD bermaksud Paparan Kristal Cecair, merujuk kepada kristal cecair yang diterangi oleh lampu latar. Paparan sedemikian agak murah untuk dihasilkan, ini menjadikannya pilihan yang sangat popular untuk telefon pintar bajet dengan harga yang mampu milik.

LCD berfungsi dengan baik di bawah cahaya matahari kerana paparan skrin jenis ini diterangi dari bahagian belakang. Namun demikian, pengeluar telefon mengetahui iaitu warna yang kurang tepat yang terhasil pada LCD itu menjadi salah satu masalah. Paparan LCD terbahagi kepada paparan Transistor Filem Nipis (TFT) dan Pensuisan Dalam Satah (IPS).

TFT, versi LCD yang lebih moden. Ianya bergantung pada matriks aktif, di mana piksel individu disambungkan kepada transistor dan kapasitor.

IPS adalah versi yang ditambah baik pada LCD generasi pertama dengan menjajarkan kristal cecair ke paparan itu sendiri, supaya anda boleh menikmati sudut tontonan yang lebih baik dan pembiakan warna yang jauh lebih tepat.

Kelebihan LCD :

 • Kadar kelipan rendah.
 • Serbaguna kerana ia boleh digunakan dalam mana-mana telefon pintar berkuasa bateri.
 • Murah dan boleh didapati dengan harga yang berpatutan.

Kelemahan LCD :

 • Kualiti paparan warna hitam menurun (kelihatan kelabu) disebabkan kekurangan lampu latar untuk setiap piksel yang dipaparkan.
 • Kontras warna yang lebih rendah.
 • Ia menggunakan lebih banyak tenaga kerana lampu latar.

Bagaimana dengan AMOLED?

AMOLED atau Active Matrix Organic Light-Emitting Diod pada asasnya ialah teknologi paparan filem nipis. Ia bergantung pada bahan organik yang mengeluarkan cahaya apabila arus mengalir.

Paparan OLED "sentiasa dimatikan" melainkan ia menerima arus, menjadikannya berbeza daripada panel LCD. Ini menghasilkan warna hitam yang lebih semula jadi dengan penggunaan kuasa yang lebih rendah apabila imej yang lebih gelap atau kawasan hitam dipaparkan pada skrin telefon itu sendiri.

Sebaliknya, tema berwarna lebih cerah pada paparan Amoled berbanding dengan LCD. Terdapat juga kos pembuatan yang lebih tinggi apabila ia berkaitan dengan paparan OLED, dan pengguna cenderung mengalami penglihatan yang lebih rendah di bawah cahaya matahari secara langsung. Tambahan pula, terdapat risiko burn-in dan degradasi diod dari semasa ke semasa yang tidak dapat dielakkan.

OLED, AMOLED, SUPER AMOLED DAN DYNAMIC AMOLED!

Paparan OLED terdiri daripada kepingan nipis bahan electroluminescent dan menjimatkan tenaga kerana ia tidak memerlukan lampu latar.

OLED Memaparkan Ciri Utama:

 • Warna yang sangat tepu dan terang.
 • Warna hitam dan nisbah kontras yang tinggi.
 • Ia adalah 180° sudut pandangan lebar.
 • Penggunaan kuasa yang tidak cekap.
 • Paparan skrin ini sangat nipis dan fleksibel.
 • Kualiti gambar bergerak dan aplikasi 3D memerlukan masa tindak balas yang sangat singkat dalam mikrosaat.

AMOLED adalah satu bentuk teknologi paparan OLED yang dikenali sebagai AMOLED (diod pemancar cahaya organik matriks aktif). Istilah "matriks aktif" dan "OLED" merujuk kepada pelbagai jenis teknologi paparan filem nipis yang menggunakan sebatian organik sebagai bahan pencerahan elektro.

Kini, teknologi paparan Super AMOLED adalah yang paling popular. Ianya mula diperkenalkan oleh syarikat elektronik utama yang terkenal di dunia iatu SAMSUNG.

Dengan Super AMOLED, anda akan mendapatkan gambar yang hebat pada setiap masa. Oleh kerana julat warna yang luas dan ketulenan warna yang luar biasa, ia mempunyai resolusi yang lebih besar daripada yang lain.

Ini telah menjadikannya lebih popular daripada paparan AMOLED biasa dengan menyepadukan lapisan tindak balas sentuhan ke dalam paparan itu sendiri. Ini membolehkan paparan Super Amoled berfungsi lebih baik di bawah cahaya matahari yang terang sambil mengurangkan lagi penggunaan bateri telefon pintar.

Perbezaan Antara AMOLED Dan Super AMOLED?

Sekarang mari kita lihat perbezaan antara AMOLED dan Super AMOLED?

 1. Teknologi AMOLED dan Super AMOLED digunakan dalam telefon pintar serta jam tangan pintar.
 2. AMOLED pada asasnya, ia terdiri daripada satu siri lapisan organik dengan sifat electroluminescent, berlapis di atas matriks pemodulasi piksel. Super AMOLED ialah versi lanjutan. Dalam satu lapisan, penderia sentuhan dan paparan sebenar digabungkan.
 3. AMOLED menggunakan kurang tenaga, memberikan kualiti gambar yang lebih tinggi dan menghasilkan tindak balas gerakan yang lebih pantas daripada LCD.
 4. Walau bagaimanapun, paparan skrin Super AMOLED menangkap lebih banyak cahaya dan menggunakan lebih sedikit tenaga, menghasilkan skrin 20% lebih cerah, pantulan matahari 80% kurang dan penggunaan kuasa 20% lebih rendah.

Dynamic AMOLED.

Dynamic AMOLED ialah teknologi skrin baharu yang membawa pandangan anda ke tahap yang baharu. Ianya juga mengurangkan cahaya biru berbahaya yang dipancarkan daripada paparan, yang membantu mengurangkan ketegangan mata dan membantu mengurangkan gangguan tidur jika anda menggunakan telefon anda pada waktu malam.

Apa pilihan anda?

Setiap jenis paparan skrin mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Sehubungan dengan itu, anda boleh memilih apa jua jenis teknologi yang ada pada paparan skrin telefon pintar di pasaran bergantung kepada bajet dan keperluan anda.

Jika anda menjadikan telefon pintar harian anda ialah telefon utama anda khususnya untuk tujuan kerja, sebaiknya anda boleh memilih paparan skrin jenis AMOLED , Super AMOLED atau Dynamic AMOLED kerana sedia maklum ianya terdapat banyak kelebihan pada paparan skrin jenis ini.

Bagi mereka yang menggunakan telefon pintar terutamanya sebagai alat komunikasi asas seperti untuk panggilan telefon, e-mel atau menyemak mesej, maka telefon telefon pintar dengan paparan LCD sahaja sudah dapat memenuhi keperluan anda.

Diharap sedikit sebanyak penerangan di dalam artikel ini dapat membantu anda lebih memahami teknologi dan jenis paparan skrin telefon pintar anda.

Jika anda ada sebarang masalah tentang paparan skrin telefon pintar, anda boleh terus hubungi FixBay atau boleh terus walk in ke Pusat Servis FixBay bagi mendapatkan perkhidmatan terbaik oleh profesional terlatih. Untuk lebih banyak tips dan ilmu berkaitan telefon pintar, ikuti kami di laman sosial FixBay!

One comment on “Jom Kenali Jenis Paparan Skrin Telefon Pintar Anda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)