Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Pentingnya Selenggara Berkala Untuk MacBook Anda

MacBook ialah komputer riba Macintosh yang direka oleh Apple Inc. Menggunakan MacBook adalah secara keseluruhannya satu pengalaman yang hebat dan memudahkan penggunanya. Kebanyakkan pengguna dapat menjalankan tugasan masing-masing dengan kepelbagaian fungsi yang ada pada MacBook selama bertahun-tahun lamanya. Ini kerana di sebabkan masalah yang jarang berlaku pada MacBook.

Walau bagaimanapun, MacBook ialah komputer riba yang kompleks. Ini bermaksud ianya tidak kebal terhadap isu yang menjejaskan prestasi seperti pepijat, applikasi yang tidak menentu dan isu rangkaian.

Bayangkan MacBook anda seperti sebuah kereta. Kereta dapat digunakan dengan baik selama bertahun-tahun malahan berpuluh tahun. Tetapi jika anda mengabaikan penyelenggaraan, kereta juga boleh rosak atau pun terkandas secara tiba-tiba dan ini pasti akan menyukarkan anda sebagai pemilik kereta.

Melakukan servis pada kereta secara berkala juga dapat memastikan ia dalam keadaan yang baik dan dapat menambah jangka hayat bagi sesebuah kereta. Ia adalah sama seperti MacBook, disarankan agar pengguna dapat membuat penyenggelaraan secara berkala iaitu sekurang-kurangnya 6 bulan sekali terutamanya bagi pengunaan MacBook yang kerap.

1) Ketahui Cara Membuat Sandaran (back up) Data Anda

Membuat sandaran data pada setiap tugasan adalah perkara yang perlu dititik berat. Ini kerana jika sesuatu berlaku dengan teruk dan anda tidak mempunyai sandaran, semua tugasan, foto dan banyak perkara di dalam MacBook akan hilang dengan sekelip mata.

Namun begitu, anda tidak perlu terlalu risau kerana MacBook mempunyai Mesin Masa (time machine) yang terbina di dalamnya yang secara rutin akan menyandarkan semua fail anda ke peranti storan luaran supaya ia boleh dipulihkan dengan mudah.

Berikut ialah cara yang anda boleh lakukan :

 1. Dari menu Apple pilih System Preferences > Time Machine.
 2. Klik Pilih  Select Disk, atau Add or Remove Backup Disk.
 3. Pilih cakera anda daripada senarai, kemudian klik Use Disk.

Kemudian, Mesin Masa akan membuat sandaran setiap jam selama 24 jam yang lalu, sandaran harian untuk bulan lalu dan sandaran mingguan untuk semua bulan sebelumnya.

Fail-fail boleh dipulihkan daripada Mesin Masa dengan membuka tetingkap untuk fail tersebut. Contohnya, jika anda memadamkan e-mel secara tidak sengaja. Anda hanya perlu membuka applikasi Mel. Dari sana, klik pada ikon Mesin Masa (ikon jam kecil) dan scroll melalui garis masa untuk mencari item yang anda perlukan untuk dibaik pulih dengan segera.

2) Imbas MacBook Menggunakan Perisian Hasad (Antivirus)

Pada tahun 2021 jumlah jangkitan pada MacBook yang dilaporkan mengatasi Windows. Malah Ketua perisian Apple, Craig Federighi, dalam satu kenyataan telah berkata bahawa "tahap perisian hasad MacBook tidak boleh diterima pakai."

Perisian berbayar seperti Bitdefender dan Symantec oleh Norton melakukan tugas serta fungsi yang baik dalam mengesan virus, namun kedua-duanya memerlukan kos tertentu.

Menggunakan alat pengimbasan perisian hasad adalah sama berkesannya dengan perisian premium dan pemeriksaan berkala akan mengimbas sistem anda untuk mengesan malware, virus, perisian intip, perisian tebusan, pelombong mata wang kripto, cecacing dan banyak lagi.

MacBook adalah berasaskan UNIX, bermakna ia sangat selamat. Selain itu, ciri keselamatan tambahan terbina dalam Apple (seperti FileVault, Kata Laluan Perisian Tegar, Pengesahan Dua Faktor ID dan banyak lagi) berfungsi dengan baik untuk melindungi MacBook.

Itulah sebabnya pengguna menganggap macOS sebagai salah satu sistem pengendalian paling selamat. Tambahan itu, disebabkan perkara ini juga menjadikan popularitinya semakin meningkat dan ia adalah sasaran yang menarik.

3) Bersihkan Fail Sampah (junk files)

Jika anda menggunakan versi macOS baharu, anda boleh menggunakan ciri Storan Dioptimumkan Mac. Ia memadamkan sampah (junk files) secara automatik, mengurangkan kekusutan, mengoptimumkan storan dengan mengalih keluar filem dan rancangan TV iTunes yang telah ditonton sebelum ini dan mengalihkan fail tertentu ke iCloud.

Tips : Untuk prestasi yang lancar, anda harus memastikan sekurang-kurangnya 10% ruang cakera kosong pada setiap masa. Anda boleh melakukan ini dengan kerap memadam fail sampah daripada sistem anda.

Open Apple menu > About This Mac > Storage > Manage

Di sini anda boleh mencarinya dengan cepat merentas banyak kategori. Selain itu, anda boleh memilih Aplikasi dan tapisnya mengikut Akses Terakhir.

Walaupun kaedah ini akan membantu anda untuk mengosongkan ruang dengan cepat, harus di ingat bahawa kaedah ini tidak menawarkan pembersihan secara menyeluruh.

Untuk memadam fail lama secara kekal, anda harus memuat turun perisian hasad (antivirus) yang bersesuaian dengan keperluan MacBook anda dan melakukan pembersihan sampah sepenuhnya. Perisian ini direka bentuk untuk melakukan imbasan dalam sistem MacBook anda dan dapat mengesan sebarang fail lama, rosak atau usang untuk dialih keluar sepenuhnya.

Pastikan anda menggunakan perisian hasad dengan kerap untuk membuang sampah sistem, sampah foto, lampiran mel lama, sampah iTunes dan membersihkan tong sampah dengan hanya beberapa klik sahaja.

4) Semak Utiliti Cakera Keras (hard disk)

Untuk membaik pulih kerosakan fail, penutupan applikasi yang tidak dijangka atau peranti luaran yang tidak berfungsi dengan betul, anda boleh menjalankan Utiliti Cakera untuk membaiki cakera permulaan.

Ini adalah cara yang boleh lakukan:

 1. Buka Launchpad dan taipkan Disk Utility
 2. Klik View > ​​Show All Devices
 3. Pilih cakera yang anda ingin baiki dari bar sisi.
 4. Klik First Aid, kemudian Run

Bagaimana Untuk Membersihkan Produk Apple Anda?

Dapatkan garis panduan yang tepat untuk membersihkan MacBook, iPad, iPhone mahupun iPod anda. Produk Apple dibuat dengan pelbagai bahan dan setiap bahan mungkin mempunyai keperluan pembersihan yang khusus.

Berikut ialah beberapa cara yang boleh digunakan :

 1. Gunakan kain lembut dan tidak berbulu. Elakkan kain yang tidak bersesuaian seperti tuala, tuala kertas atau barangan yang berbahaya.
 2. Elakkan mengelap berlebihan yang mungkin menyebabkan kerosakan.
 3. Cabut semua sumber kuasa luaran, peranti dan kabel.
 4. Jauhkan cecair daripada produk kecuali dinyatakan dengan produk tertentu.
 5. Jangan masukkan lembapan atau cecair ke dalam sebarang bukaan.
 6. Jangan gunakan semburan aerosol, peluntur atau bahan pelelas (abrasives).
 7. Jangan sembur pembersih terus kepada perkakasan MacBook.

Lakukan Penyelenggaraan Secara Berkala Pada MacBook Untuk Prestasi Yang Tahan Lama

Penyelenggaraan tetap secara berkala amat penting untuk kesihatan jangka panjang MacBook. Seperti kata pepatah lama "mencegah lebih baik daripada mengubati."

Adakah anda salah seorang pengguna MacBook? Anda mahu membuat penyelenggaraan pada MacBook, tetapi masih buntu untuk menyelenggara dengan cara yang betul dan selamat?

Jika anda mahu melakukan pembersihan di bahagian dalaman dan luaran MacBook dan anda tidak mampu melakukannya sendiri, maka anda boleh berkunjung ke FixBay berhampiran anda. Pembersihan yang teliti dapat memanjangkan jangka hayat dan ketahanan MacBook anda dengan ketara.

Anda boleh mendapatkan perkhidmatan terbaik dengan bantuan profesional bertauliah kami di FixBay!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)