Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Jenis-Jenis MacBook Yang Telah Ditamatkan Kemas Kini Untuk OS Terbaharu

MacBook adalah ultrabook dari Apple yang dapat memenuhi citarasa para profesional dan pelajar. Inilah yang dipilih oleh pengguna apabila kos bukan menjadi masalah bagi peminat produk Apple, tetapi mereka hanya mahukan prestasi yang terbaik setanding dengan kualitinya.

Tambahan itu, Macbook direka khas dalam software dan hardwarenya yang tersendiri. MacOS itu sendiri sememangnya ternyata unik dan elegant. Setiap Macbook dilengkapi dengan perisian Apple yang telah dipasang untuk berfungsi sebagai alternatif bagi menggunakan kebanyakkan kerja yang terdapat pada Windows. Oleh itu, banyak perisian dalam Windows yang juga disokong oleh MacOS.

Salah satu sebab pengguna memilih Macbook adalah untuk merasai menggunakan MacOS. Sebab di sebalik itu ialah MacOS X (versi terbaru) memberi anda persekitaran bebas iklan yang gagal dicapai oleh Windows. Sistem crash yang sedikit, kestabilan yang lebih bagus, interface yang lebih bersih, kemaskini yang lebih lancar, dan banyak lagi kelebihan lain yang tidak dapat ditandingi komputer riba Windows.

Ini bererti bahawa dengan kejelasan persekitaran Mac, anda juga boleh memasang Windows pada komputer riba Apple anda dan bekerja dengan kedua-duanya. Ini adalah kelebihan besar yang tidak dapat ditawarkan oleh komputer riba yang paling mahal dari jenama lain.

Perisian Terbaru Bagi Pengguna MacBook

Apple baru sahaja mengumumkan perisian terbaru mereka iaitu macOS 13 Ventura. Dengan peralihan daripada Intel kepada silikonnya sendiri sudah siap dan cip M2 baru sahaja dipasarkan dengan sistem pengendalian baharu untuk Mac ini akan dihadkan kepada peranti yang lebih baharu.

Berikut ialah MacBook yang menyokong macOS 13 Ventura :

 • iMac 2017 dan yang lebih baru
 • 2017 iMac Pro dan yang lebih baru
 • MacBook Air 2018 dan lebih baru
 • MacBook Pro 2017 dan lebih baru
 • 2019 Mac Pro dan kemudiannya
 • 2018 Mac mini dan kemudian
 • MacBook 2017 dan lebih baru
 • 2022 Mac Studio

Perisian macOS Ventura baharu yang diperkenalkan tahun ini juga adalah serasi dengan kebanyakan MacBook yang masih dapat menjalankan macOS Monterey, tetapi ia menggugurkan sokongan untuk beberapa model MacBook dari tahun 2014 hingga ke 2016.

Berbeza daripada macOS Monterey, yang menyokong satu tan Mac. Apple sedang menutup jurang antara Mac Intel dan Mac miliknya. Sebagai contoh, Mac Pro "trashcan" tidak dapat berfungsi dengan penggunaan perisian macOS 13 Ventura terkini.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa apabila Apple beralih daripada PowerPC kepada Intel, syarikat itu menggugurkan sokongan untuk semua komputer sebelumnya dalam masa hanya dua tahun sahaja.

Walaupun Apple telah beralih daripada Intel kepada silikonnya sendiri sejak macOS 11 Big Sur, pengguna akan mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun lagi untuk memanfaatkan ciri baharu dan kemas kini perisian, sekiranya Apple ingin membatalkan penggunaan kepada semua Intel Mac sekaligus pada tahun 2023.

Selain itu, macOS 13 Ventura akan membawa cara baharu untuk bekerja merentas applikasi dan tetingkap dengan ciri Pengurus Peringkat “Stage Manager”. Dengan cara ini secara automatik dapat mengatur applikasi dan tetingkap terbuka supaya pengguna boleh menumpukan perhatian pada kerja mereka dan masih boleh melihat segala-galanya dengan hanya sekali pandang sahaja.

Model MacBook Manakah Yang Tidak Lagi Disokong Oleh macOS?

Model pertengahan 2012 MacBook Pro 13-inci menyertai senarai produk vintage Apple pada 31 Januari 2022. Dari segi perisian, Apple menggugurkan sokongan untuk model Pertengahan 2012 MacBook Pro 13-inci dengan macOS Big Sur pada tahun 2020.

Ini kerana Apple berhenti menjual model MacBook Pro 13-inci pada Oktober 2016, yang mana lebih daripada lima tahun yang lalu. Ini adalah model MacBook terakhir yang dijual dengan pemacu CD dan DVD.

Model ini tidak lagi akan disokong dengan perisian mulai musim luruh tahun 2022 kerana ia hanya boleh menjalankan macOS Catalina, yang akan digugurkan apabila macOS 13 telah mula digunakan.

Dengan kemunculan Monterey pada 2021, Apple berhenti menyokong Mojave yang dilancarkan pada tahun 2018. Ini bermakna Apple menggugurkan sokongan untuk beberapa Mac yang sebelum ini dan disokong dalam kemas kini perisian seperti berikut:

 • iMac (akhir 2009 atau lebih baru)
 • Mac Pro ( 2010/2012 dengan GPU berkeupayaan logam)

Semua Mac lain yang mendahului tarikh yang dinyatakan di atas tidak lagi disokong oleh kemas kini perisian Apple.

Selaras dengan kitaran keluaran Apple, macOS 10.15 Catalina tidak lagi menerima kemas kini keselamatan mulai November 2022. Akibatnya, Apple telah menghentikan sokongan perisian secara berperingkat untuk semua komputer yang menjalankan macOS 10.15 Catalina dan akan ditamatkan kemas kini tidak lama lagi iaitu pada 30 November 2022.

Ini pastinya menunjukkan bahawa jika Mac anda dari sebelum tahun 2013 dan dalam beberapa kes model tahun 2015 sudah pasti masanya untuk anda mencari model yang lebih baharu.

Bilakah MacBook Akan Menjadi Usang "obsolete"?

Berdasarkan sokongan sistem pengendalian, had adalah antara lapan dan sepuluh tahun. Selepas itu Apple tidak akan menyokong perisian tersebut dan mungkin masa yang sesuai untuk menggantikan Mac anda.

Tetapi bukan sahaja kemas kini perisian yang penting. Ia juga menjadi persoalan sama ada mungkin untuk membaiki MacBook anda sekiranya berlaku masalah dengan perkakasan.

Apple telah menyenaraikan model MacBook berikut sebagai usang dan tidak disokong dengan perisian terbaru:

 • 27in iMac (akhir 2012 dan lebih lama)
 • 21.5in iMac (akhir 2012 dan lebih lama)
 • 13in MacBook Air (pertengahan 2013 dan lebih lama)
 • 11in MacBook Air (pertengahan 2013 dan lebih lama)
 • MacBook Pro 13in (2011 dan lebih lama)
 • 15in MacBook Pro (2012 dan lebih lama)
 • Mac mini (2012 dan lebih lama)
 • Mac Pro (2010 dan lebih lama)
 • 11in MacBook Air (awal 2014)
 • 13in MacBook Air (awal 2014)
 • MacBook Pro 13in (pertengahan 2014)

Adakah MacBook Model Lama Masih Berbaloi Atau Tidak?

Apple juga mempunyai senarai Mac Vintage. Ini adalah antara model MacBook yang Apple telah hentikan jualan antara lima dan tujuh tahun lalu. Jika anda tinggal di Perancis anda boleh mendapatkan sokongan untuk alat ganti sehingga tujuh tahun selepas Apple berhenti menjual mana-mana model MacBook.

Pembekal Perkhidmatan Sah Apple akan membaiki produk vintage sehingga tujuh tahun, selagi alat ganti masih tersedia.

Apple telah menyenaraikan model MacBook berikut dalam kategori vintage:

 • 21.5in iMac (2013 dan pertengahan 2014)
 • 27in iMac (2013, 2014 dan 2015)
 • MacBook 12in (2015)
 • MacBook Pro 13in (model pertengahan 2012 MacBook Pro 13-inci dengan pemacu CD-DVD)
 • 15in MacBook Pro (2013 dan 2014)
 • Mac Pro (2012)

Masalah pada MacBook model lama ialah perisian yang anda perlukan mungkin tidak boleh beroperasi padanya lagi. Anda juga mungkin mendapati bahawa Apple tidak lagi menyokong perisian sistem pengendalian yang dijalankan pada MacBook tersebut. Keadaan ini boleh mendedahkan MacBook anda kepada perisian hasad dan isu keselamatan dalamannya.

Adakah Penting Untuk Mengemas Kini Perisian?

Selain daripada terdedah kepada pelanggaran keselamatan, anda mungkin mendapati bahawa perisian penting tidak akan berjalan pada MacBook anda. Anda juga mungkin mendapati bahawa anda tidak boleh menjalankan transaksi jika anda ingin membayar dengan menggunakan MacBook anda yang terkini.

Apple kerap menghentikan untuk menyokong versi lama aplikasi yang mereka buat, jadi mungkin terdapat masalah dengan versi perisian yang anda sedang jalankan.

Jika anda mengalami penutupan secara rawak atau tiba-tiba, ia mungkin disebabkan oleh masalah dengan applikasi yang anda sedang gunakan akibat perisian yang tidak lagi menyokong MacBook anda.

Jika anda ingin menjalankan perisian yang disokong sepenuhnya sangat penting untuk anda mengemas kini kepada versi macOS yang lebih baharu.

Kesimpulan

Walaupun harga MacBook jauh mahal berbanding produk jenama lain, MacBook adalah komputer riba yang terkenal dengan kualiti dan prestasinya. Jika harga yang tinggi tidak menjadi faktor, kebanyakan pengguna di seluruh dunia lebih berminat dengan produk Apple. Selain itu, Apple juga merancang untuk menjadi produk paling mendapat permintaan ramai pada tahun-tahun yang mendatang juga.

Adakah anda pengguna MacBook dan mahu mengemas kini perisian terkini pada MacBook anda? Tidak tahu cara yang betul dan selamat? Anda boleh hubungi kami dan berkunjung ke FixBay yang berhampiran dengan anda.

One comment on “Jenis-Jenis MacBook Yang Telah Ditamatkan Kemas Kini Untuk OS Terbaharu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)