Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 6969 060
hq@fixbay.com.my

Jenis-Jenis Paparan Skrin MacBook Terkini

MacBook ialah jenama komputer notebook Mac yang direka dan dipasarkan oleh Apple Inc. yang menggunakan sistem pengendalian macOS Apple sejak 2006. Ia menggantikan jenama PowerBook dan iBook semasa peralihan Mac kepada pemproses Intel.

MacBook juga popular di kalangan golongan generasi yang bekerjaya. Ini kerana MacBook mudah untuk digunakan dengan kecanggihan yang luar biasa. Selain itu, ia turut direka bentuk untuk membolehkan anda bekerja, bermain dan mereka bentuk dengan cara yang mengagumkan.

Ia adalah komputer yang dilengkapi dengan applikasi yang sedia untuk digunakan terus dari kotak. Dilengkapi dengan kemas kini perisian biasa yang percuma bermakna ia mampu beroperasi pada tahap terbaik.

Apakah Jenis Paparan Skrin Pada MacBook?

Jika anda sudah terbiasa dengan produk Apple seperti iPhone, MacBook atau Apple Watch, anda mungkin pernah menemui istilah Paparan retina (retina display).

Tetapi, apakah sebenarnya jenis Paparan retina (retina display) dan di manakah anda boleh menemuinya? Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang Retina, Retina Cecair, Super Retina XDR yang telah dikeluarkan oleh Apple sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Retina ialah istilah yang merujuk kepada mana-mana paparan IPS LCD atau OLED dengan ketumpatan piksel yang cukup tinggi sehingga Apple telah menentukan bahawa mata anda tidak akan dapat melihat piksel tersebut pada jarak tontonan normal.

Secara amnya, ketumpatan piksel pada paparan Retina ialah 300 atau lebih piksel setiap inci persegi. Walau bagaimanapun, sesetengah paparan Retina mempunyai ketumpatan piksel yang lebih rendah disebabkan oleh jarak tontonan yang lebih besar. Semakin jauh anda dari skrin, semakin rendah ketumpatan piksel dan ianya pasti menyukarkan anda untuk melihat piksel individu dengan mata kasar.

1) MacBook Air M1 Chip (2020)

13.3” Retina display

Paparan retina (retina display). Warna seolah hidup. Imej yang dapat dilihat dengan tahap perincian dan realisme baharu pada paparan skrin jenis Retina berukuran 13.3 inci dengan resolusi 2560 x 1600 yang cemerlang. Teks yang tajam, jelas dan warna yang terang.

2) MacBook Air M2 Chip (2022)

13.6” Retina display

Paparan Retina Cecair (liquid retina display) berukuran saiz 13.6 inci yang menakjubkan adalah yang paling terang pernah ada pada MacBook Air. Tambahan dengan sokongan untuk 1 bilion warna yang mampu dihasilkan. Teks sangat jelas, foto serta filem lebih sempurna dengan warna yang terang dan menyerlah. Ianya juga mempunyai kontras yang kaya dengan perincian yang tajam.

3) MacBook Pro 13 (2022)

13.3” Retina display

Cip M2 baharu menjadikan MacBook Pro 13 inci lebih berkemampuan berbanding model sebelum ini. Reka bentuk padat yang mampu menyokong sehingga 20 jam hayat bateri dan sistem penyejukan aktif untuk mengekalkan prestasi yang telah dinaik taraf.

Menampilkan paparan Retina yang cemerlang, kamera FaceTime HD dan mikrofon berkualiti studio. Ianya adalah MacBook pro keluaran Apple yang paling mudah dikendalikan.

Paparan retina (retina display) mempertontonkan gambar yang lebih baik. Dengan paparan Retina yang cemerlang, imej yang lebih terperinci dan realisme yang luar biasa. Teks yang tajam dan jelas. Lampu latar LED yang terang memberikan warna hitam pekat dan putih terang. Warna lebar P3 membawakan warna hijau dan merah yang lebih terang.

Tambahan pula, MacBook Pro menampilkan teknologi True Tone. Ianya menjadikan imbangan putih dapat dilaraskan secara automatik agar sepadan dengan suhu warna dan cahaya di sekeliling anda untuk pengalaman tontonan yang lebih semula jadi.

4) MacBook Pro 14 (2021)

14.2” Liquid Retina XDR display

Retina Cecair XDR (Liquid Retina XDR display) berukuran saiz 14.2 inci. Paparan skrin terbaik yang pernah ada pada MacBook menampilkan julat dinamik yang bagus dan nisbah kontras satu juta kepada satu.

Kandungan HDR dihidupkan dalam foto, video dan permainan dengan sorotan spekular yang diperhalusi. Tambahan pula, perincian luar biasa dalam bayang-bayang dan warna yang terang dan nyata. Setiap paparan ditentukur dan menampilkan mod rujukan pro untuk penggredan warna HDR, fotografi, reka bentuk serta pengeluaran cetakan.

5) MacBook Pro 16 (2021)

16.2” Liquid Retina XDR display

MacBook Pro yang paling canggih dengan ukuran saiz 16.2 inci. Di datangkan dengan cip M1 Pro atau M1 Max yang sangat pantas, silikon Apple pertama yang direka untuk profesional. Ianya berprestasi hebat dengan hayat bateri yang tahan lama.

Paparan kepungan. Kurang daripada 4 mm nipis, ia menyediakan struktur untuk paparan MacBook terbaik dunia.

Selain itu, ianya menyediakan paparan Liquid Retina XDR yang menakjubkan, kamera dan audio terbaik yang pernah ada dalam MacBook keluaran Apple ini. Menyediakan semua jenis port yang anda perlukan. Jika anda pengguna MacBook jenis ini, ini adalah MacBook Pro yang terbaik pernah anda miliki.

Adakah MacBook menjadi pilihan anda?

Walaupun semua ciri yang terdapat pada paparan Retina ada pada MacBook, namun ia berbeza dalam resolusi dan bilangan warna yang dapat ditampung oleh jenis-jenis paparan skrin tersebut. Adalah penting untuk anda menyemak spesifikasi yang tepat sebelum anda membuat pembelian MacBook.

MacBook memudahkan keperluan kerja anda dengan sistemnya yang sistematik, kekal teratur dan dapat memproses sebarang tugas dengan lancar.

Reka bentuknya yang jelas dan ringkas, sama seperti pengalaman anda menggunakan iPhone. Jadi perkara seperti menguruskan berbilang tetingkap dan menjejaki fail anda adalah perkara yang mudah. Dan dengan akses pantas kepada semua kawalan yang anda perlukan, tepat pada masa anda memerlukannya, menavigasi MacBook anda lebih mudah berbanding sebelum ini.

MacBook berkebolehan dan menyediakan semua yang anda perlukan. Tingkatkan produktiviti dan kreativiti anda lebih jauh dengan semua applikasi yang tersedia pada MacBook anda.

Jadi patutkah anda mendapatkan MacBook dengan paparan jenis Retina, atau tidak? Yang pasti, anda pasti akan melihat imej yang lebih jelas dan jelas pada semua jenis paparan Retina, Retina Cecair dan Retina Cecair XDR berbanding computer mudah alih lain.

Jika MacBook anda mengalami sebarang masalah atau berlaku kerosakan. Tidak tahu apa yang patut anda lakukan? Anda bolehlah segera menghubungi FixBay kerana kami menyediakan perkhidmatan baik pulih MacBook dan pelbagai jenis gadjet elektronik. Jom berkunjung ke FixBay Shah Alam!

One comment on “Jenis-Jenis Paparan Skrin MacBook Terkini”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · FixBay Sdn Bhd (1463044-X)