Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Kenapa Penting AI (Artificial Intelligence)?

Penting AI (Artifial Intelligence) dalam membantu kehidupan harian?

Penting AI atau Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence), sebenarnya tidak diperlukan pada smartphone, tetapi adanya AI memberi pelbagai fungsi dan tambah baik pengalaman pengguna dalam pelbagai cara. Ini cara AI mengubah smartphone

Peranti Lebih Pintar dan Lebih Cekap:

Memahami Tabiat Anda: AI boleh belajar daripada penggunaan dan pilihan aplikasi anda, mencadangkan aplikasi yang berkaitan, artikel berita atau aplikasi, atau pre-load aplikasi yang kerap digunakan untuk akses yang lebih pantas.

Mengoptimumkan Hayat Bateri: AI boleh menganalisis cara anda menggunakan telefon anda dan melaraskan tetapan untuk menjimatkan bateri dan tugasan yang penting untuk anda.

Meramal Teks dan Pembetulan Automatik: AI membantu anda menaip dengan lebih pantas dan mengurangkan kesalahan perkataan dengan mencadangkan perkataan seterusnya yang mungkin anda ingin menaip.

Keupayaan Kamera yang Dipertingkatkan:

Mengesan Keadaan: AI boleh mengenalpasti keadaan yang anda cuba untuk ambil gambar (potret, landskap, makanan) dan secara automatik melaraskan tetapan kamera untuk hasil yang optimal.

Mod Potret Dikuasakan-AI (AI-powered Portrait Mode): AI mencipta kesan bokeh mengaburkan latar belakang yang terlihat profesional dalam gambar potret.

Peningkatan Mod Malam: Algoritma AI mengurangkan noise dan tambah baik kejelasan imej bercahaya malap.

Tambah Baik Pengalaman Pengguna

Smart Assistants: Virtual Assistants seperti Google Assistant atau Siri yang memahami arahan suara anda dan melakukan tindakan seperti menetapkan peringatan, membuat panggilan atau mengawal peranti pintar.

Smart Reply: AI menganalisis pesanan yang diterima dan memberi pilihan pesanan yang boleh di balas, ianya menjimatkan masa dan usaha anda.

Keselamatan dan Perlindungan Spam

Unlock Menggunakan Pengecaman Wajah: AI boleh digunakan untuk ciri unlock, menggantikan kata laluan dan pengesahan cap jari.

Menapis Spam: Algoritma AI mengenalpasti dan menapis keluar spam atau cubaan pancingan data yang berpotensi dalam mesej dan panggilan.


Artikel ini ada membincangkan tentang AI pada telefon pintar dengan lebih terperinci di sini.

Pemprosesan AI pada Peranti:

Ciri AI yang lebih pantas dan cekap tanpa bergantung pada sambungan internet yang berterusan, terima kasih kepada unit pemprosesan AI yang dibina terus pada peranti.

Kesimpulan, AI menjadikan smartphone lebih intuitif, cekap dan selamat. Walaupun pengalaman AI tidak penting, ciri mengautomasikan tugasan dan fungsi unlock baharu didapati bermanfaat untuk ramai pengguna.

Berikut adalah beberapa perkara tambahan untuk dipertimbangkan

Kebimbangan Privasi: Ciri AI selalunya bergantung kepada data daripada pengguna, membuatkan kebimbangan tentang privasi dan keselamatan data bertambah. Menyedari kebimbangan ini dan melaraskan setting privasi adalah penting.

Not One-Size-Fits-All: Ciri AI mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Sesetengah pengguna lebih selesa menggunakan telefon lebih ringkas tanpa ada ciri AI. AI adalah alat hebat dan semakin berkembang. Kita boleh menjangkakan lebih banyak ciri inovatif yang disepadukan dengan lancar ke dalam pengalaman telefon pintar kita.

Untuk tengok artikel kami mengenai AI sebelum ni boleh klik pada link ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)