Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

5 Kepentingan Teknologi AI pada telefon anda

Teknologi AI pada telefon sedang mengubah hidup anda!

AI atau Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence), sedang mengubah smartphone dalam pelbagai cara, secara senyap bekerja di belakang tabir untuk meningkatkan pengalaman anda. Begini cara AI menjadikan telefon anda lebih pintar:

1. Menyesuaikan dan Mengoptimumkan

Memahami Tabiat Anda: AI belajar daripada penggunaan aplikasi anda, sejarah menyemak imbas (browsing) dan lokasi data untuk menjangka keperluan anda. Ia boleh menyarankan aplikasi yang anda mungkin suka, atau pre-load aplikasi yang kerap digunakan untuk kelancaran yang lebih pantas.

Mengoptimumkan Hayat Bateri: AI boleh menganalisis corak penggunaan telefon anda dan melaraskan tetapan seperti muat semula latar belakang atau kuasa pemprosesan untuk menjimatkan bateri supaya anda boleh melakukan tugasan yang penting bagi anda.

2. Fungsi Kamera di Tambah Baik:

Mengesan Keadaan dan Mengoptimumkan: AI boleh kenal pasti keadaan yang anda cuba ambil gambar (potret, landskap, makanan) dan melaraskan tetapan kamera secara automatik untuk hasil yang optimum.

Mod Potret Dikuasakan-AI (AI-powered Portrait Mode): AI boleh mengaburkan latar belakang gambar portrait, menghasilkan kesan bokeh yang terlihat profesional.

Peningkatan Mod Malam: Kebolehan algoritma AI memproses gambar cahaya malap, mengurangkan noice dengan ketara pada gambar dan meningkatkan kejelasan imej.

Baca lebih lanjut di sini

3. Meningkatkan Pengalaman Pengguna:

Smart Assistants: Virtual assistant seperti Google Assistant atau memanfaatkan Siri AI untuk memahami arahan suara anda dan melakukan tindakan seperti menetapkan peringatan, membuat panggilan, atau mengawal smart home devices.

Meramal Teks dan Pembetulan Automatik: AI boleh mencadangkan perkataan seturusnya yang anda mungkin akan menaip, mempercepatkan komunikasi anda dan mengurangkan kesalahan menaip.

Smart Reply: AI boleh menganalisis pesanan yang masuk dan memberi pilihan pesanan pantas, menjimatkan masa dan usaha anda.

4. Keselamatan dan Mengesan Spam:

Unlock Menggunakan Pengecaman Wajah: AI boleh digunakan untuk ciri unlock pengecaman wajah yang selamat, menggantikan keperluan kata kunci atau pengesahan cap jari.

Menapis Spam: Algoritma AI boleh menganalisis pesanan dan panggilan yang masuk, mengenalpasti dan menapis keluar spam atau cubaan mencuri data.

5. Pemprosesan AI Pada Peranti:

Kebanyakkan telefon pintar terkini datang siap pasang bersama pemprosesan bersama peranti tersebut. Ini membenarkan ciri AI dikuasakan lebih pantas dan lebih efisien tanpa bergantung terus pada sambungan internet.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh lawati sercive centre kami yang berada dekat dengan anda, tekan link sini

One comment on “5 Kepentingan Teknologi AI pada telefon anda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)