Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Jenis-Jenis Skrin iPhone, Kelebihan Dan Perbezaan

IPhone ialah salah satu daripada dua platform telefon pintar terbesar di dunia bersama Android, membentuk sebahagian besar pasaran mewah. IPhone telah menjana keuntungan besar untuk Apple, menjadikannya salah satu syarikat dagangan awam yang paling bernilai di dunia.

IPhone generasi pertama disifatkan sebagai revolusioner "revolutionary" dan pengubah permainan "game-changer" untuk industri telefon mudah alih dan model seterusnya turut mendapat pujian.

Tahun bilakah iPhone generasi pertama mula dikeluarkan? boleh baca artikel Sejarah generai iPhone untuk rujukan kita bersama.

Jenis Skrin iPhone Dulu Dan Kini

Ciri-ciri yang ada pada skrin iPhone generasi pertama.

  • Jenis : TFT
  • Saiz : 3.5 inci, 36.5 cm2 (~52.0% nisbah skrin-ke-badan)
  • Resolusi : 320 x 480 piksel, nisbah 3:2 (~165 ppi ketumpatan)
  • Perlindungan : Corning Gorilla Glass, salutan oleophobic

Apa kelebihan dan kelemahan skrin jenis TFT?

TFT LCD bermaksud Paparan Kristal Cecair Transistor Filem Nipis. Teknologi yang telah mendapat pengiktirafan dalam pasaran Telefon Pintar, LCD TFT digunakan dalam kebanyakan Telefon Pintar bajet kerana kemampuannya semasa pembuatan Telefon Pintar.

Kelebihan teknologi ini menawarkan resolusi yang lebih tinggi berbanding dengan paparan LCD terdahulu. Namun pengguna akan mengalami keadaan di mana paparan skrin akan menjadi kurang baik apabila terdedah kepada cahaya matahari secara langsung atau pada tempat yang mempunyai cahaya yang berlebihan.

Kelemahan paparan skrin jenis ini ianya menggunakan banyak tenaga yang membawa kepada hayat bateri yang cepat menjadi lemah terutamanya pada telefon pintar dengan paparan skrin yang besar.

Super Retina dan Super Retina XDR pada model iPhone terkini!

Paparan Super Retina dalam iPhone X, iPhone XS dan iPhone XS Max dan paparan Super Retina XDR dalam iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max telah direka bentuk oleh Apple untuk memenuhi standard yang sangat tinggi.

Apple percaya ini adalah paparan skrin jenis OLED terbaik yang pernah digunakan pada telefon pintar mereka sambil menawarkan ketepatan warna yang luar biasa.

Paparan skrin Super Retina dan Super Retina XDR mempunyai kontras yang luar biasa, kecerahan tinggi dan gamut warna lebar standard pawagam. Bersama-sama dengan pengurusan warna sistem yang terbaik, warna ditentukan dengan tepat untuk memberikan pengalaman tontonan yang optimum.

Julat Dinamik Tinggi

Super Retina dan Super Retina XDR juga menampilkan Julat Dinamik Tinggi (HDR), yang menyampaikan rangkaian luas kawasan gelap dan terang dalam foto dan video. Ini membolehkan anda melihat hitam tulen dan putih cerah tulen sambil mengekalkan nuansa dramatik di antaranya. Foto kelihatan lebih jelas dan semua yang anda tonton dalam Dolby Vision, HDR10 atau HLG lebih menakjubkan berbanding sebelum ini.

Kelebihan Teknologi OLED

Paparan Super Retina dan Super Retina XDR menggunakan teknologi diod pemancar cahaya organik (OLED). Super Retina dan Super Retina XDR termasuk kemajuan lebih lanjut berbanding paparan OLED tradisional untuk membolehkan pengalaman tontonan yang luar biasa, buat pertama kalinya meningkat kepada standard iPhone.

Teknologi OLED memberikan nisbah kontras yang sangat tinggi dan resolusi tinggi. Dan tanpa lampu latar, OLED memancarkan cahaya melalui setiap piksel, membolehkan paparan yang lebih nipis. Paparan Super Retina dan Super Retina XDR mengatasi cabaran dengan paparan OLED tradisional dengan kecerahan tinggi, sokongan warna lebar dan ketepatan warna yang luar biasa.

Jika anda melihat paparan OLED di luar sudut, anda mungkin melihat sedikit perubahan warna dan rona. Pada tahap kecerahan paparan yang dikurangkan terhadap latar belakang hitam, anda mungkin melihat sedikit kabur atau perubahan warna semasa prolonged periods of time.

Dengan penggunaan jangka panjang yang dilanjutkan, paparan OLED juga boleh menunjukkan sedikit perubahan visual. Ini juga dapat mengekalkan imej "image persistence" atau "burn-in", di mana paparan menunjukkan saki baki imej walaupun selepas imej baharu muncul pada skrin.

Ini boleh berlaku dalam kes yang lebih ekstrem seperti apabila imej kontras tinggi yang sama dipaparkan secara berterusan untuk tempoh masa yang berpanjangan.

Apple telah mereka bentuk jenis paparan skrin Super Retina dan Super Retina XDR untuk menjadi yang terbaik dalam industri dalam mengurangkan kesan "burn-in" OLED.

Ini termasuk algoritma khas yang memantau penggunaan piksel individu untuk menghasilkan data penentukuran paparan. iPhone anda menggunakan data tersebut untuk melaraskan tahap kecerahan secara automatik bagi setiap piksel seperti yang diperlukan untuk mengurangkan kesan visual daripada "burn-in" dan untuk mengekalkan pengalaman tontonan yang konsisten.

Selain itu, semua paparan, termasuk OLED dan LCD, mungkin terdedah kepada tahap kecerahan yang berkurangan apabila paparan skrin telah lama digunakan dari semasa ke semasa. Ini boleh berlaku pada mana-mana produk elektronik pengguna.

Manfaatkan Sepenuhnya Paparan Skrin Super Retina dan Super Retina XDR

Dengan versi iOS terkini, iPhone direka khas untuk meminimumkan kesan penggunaan jangka panjang dan memanjangkan hayat tontonan paparan Super Retina dan Super Retina XDR.

Jika anda perlu menggantikan paparan skrin iPhone anda, adalah penting untuk anda ke pusat servis yang menawarkan khidmat penggantian paparan skrin Apple yang tulen.

Bagi kebanyakan pelanggan, wajar untuk mendapatkan servis pembaikan telefon dengan bantuan professional bertauliah yang menggunakan alat ganti Apple tulen dan ini adalah cara yang paling selamat. Anda boleh kunjungi kami di FixBay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)