Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 6969 060
hq@fixbay.com.my

Kenal Pasti Ciri-Ciri iPhone Palsu dan Sistem iOS Palsu

Kebiasaannya iPhone palsu mempunyai reka bentuk yang sedikit berbeza daripada model asal. Jadi, anda harus menyemak ciri-ciri fizikal iPhone dan sistem perisiannya dengan teliti.

Banyak syarikat pengeluar telefon pintar yang ​​kerap meniru iPhone menjadikan ianya ternyata produk palsu selepas melihat kepada kualiti dan reka bentuk iPhone itu sendiri. Dan klon itu direka dengan baik pada masa kini sehingga sukar untuk membezakan antara iPhone asli dan palsu.

Dengan pasaran yang begitu besar untuk produk Apple, pasaran iPhone palsu telah menjadi sangat menguntungkan bagi pengeluar telefon yang tidak jujur. Perkara terbaik yang boleh kita lakukan sekarang ialah mendidik orang ramai supaya mereka tidak menjadi mangsa kepada pengeluar yang tidak beretika.

Bahagian A : Ciri-Ciri Fizikal

1) Pembungkusan

Pembungkusan iPhone asli (original) sangat bersih dan padat. Pengeluar iPhone palsu biasanya mencuba sedaya upaya untuk mencontohi produk asli tetapi boleh dilihat dengan jelas pada pembungkusan dan produk itu diperbuat daripada bahan yang murah.

Walaupun pembeli kadang kala tidak memeriksa pakej pembungkusan dengan teliti dan kemungkinan kotak pembungkusan itu juga tiada logo produk Apple. Maka pembeli haruslah lebih berhati-hati, jika palet warna kotak tidak sepadan dengan iPhone asli, itu menjelaskan lagi bahawa produk sedemikian adalah iPhone palsu.

2) Logo Apple

Apple berbangga dengan produk keluaran mereka, jadi tidak hairanlah mereka menonjolkan logo mereka pada semua produk yang dihasilkan termasuklah semua model iPhone. Namun, pengeluar klon iPhone semakin mahir menyalin logo ikonik ini. Untuk membezakan iPhone asli daripada iPhone palsu, anda boleh mengangkat telefon anda kepada cahaya terang. Jika anda melihat kemasan cermin semata, ketahuilah anda memiliki iPhone palsu.

Tambahan itu, perubahan tekstur antara bahagian belakang telefon dan logo menunjukkan iPhone palsu. Logo ceruk (sedikit tenggelam) juga merupakan petunjuk jelas bagi iPhone palsu.

3) Pengecasan (charging port)

Seterusnya ialah port pengecasan. Kebanyakan pengeluar iPhone palsu telah berkembang melepasi keperluan untuk meletakkan port pengecasan palsu dalam produk mereka.

Walau bagaimanapun, satu cara untuk membezakan antara iPhone asli dan yang palsu ialah sempadan di sekeliling pelabuhan (charging port). Iphone palsu akan mempunyai sempadan plastik, atau hanya garis terukir untuk meniru gaya yang Apple sediakan kepada iPhone asli.

4) Slot Kad Memori Luaran

Secara keseluruhan dalam pengeluaran iPhone, Apple Inc tidak pernah mengeluarkan pilihan untuk meletakkan slot kad memori luaran dalam mana-mana iPhone mereka. Sebaliknya mereka memilih untuk menawarkan pengguna untuk menggunakan storan awan (cloud storage) yang mereka anggap lebih selamat dan lebih terjamin.

Jadi jika peranti anda mempunyai slot kad memori luaran, itu sudah semestinya bukanlah iPhone yang asli.

5) Reka Bentuk Kamera

Kamera iPhone asli adalah berbeza dari segi reka bentuknya. Pengeluar telefon lain yang menipu, cuba mencontohi kecanggihan kamera yang ada pada iPhone tetapi ianya ternyata gagal.

Jadi anda akan dapat mengetahui sama ada telefon anda palsu dengan memeriksa binaan serta reka bentuk yang ada pada kamera. iPhone palsu biasanya mempunyai kualiti kamera yang jauh lebih rendah dari semua aspek berbanding yang ditawarkan oleh Iphone asli.

Bahagian B : Ciri Fizikal

6) Nombor Siri dan IMEI

Nombor siri dan IMEI iPhone biasanya dicetak di belakang slot kad sim. Dalam versi lama iPhone (sebelum iPhone 6s) ia dicetak di bahagian belakang telefon. Ia cukup mudah untuk pengeluar iPhone palsu untuk menirunya.

Walau bagaimanapun, jika anda pergi ke Tetapan > Umum > Perihal dan mencari nombor IMEI anda, ia sepatutnya sepadan dengan nombor yang dicetak di belakang telefon. Jika tidak, ia adalah iPhone palsu.

Model baharu tidak mempunyai nombor siri dicetak di belakangnya. Anda boleh melayari laman web Apple untuk menyemak IMEI.

  • Lawati appleid.apple.com pada komputer anda.
  • Log masuk dengan Apple ID anda.
  • Pergi ke Bahagian Peranti. Pilih peranti anda untuk melihat nombor Siri dan IMEInya.

Jika ia adalah iPhone asli, telefon anda akan dipaparkan pada rekod Apple. Jika tidak, maka ia adalah iPhone palsu.

7) Apple App Store

Telah diketahui umum bahawa Apple mempunyai Gedung iPhone sendiri, tempat dimana Apple menerbitkan applikasi mereka sendiri dan membenarkan aplikasi daripada pihak ketiga yang diluluskan sahaja.

Jika anda klik pada ikon Apple Store dan ia gagal dibuka, itu sepatutnya menjadi petunjuk tentang iPhone palsu yang anda telah miliki.

Selain itu, iPhone palsu kebiasaannya di lengkapi dengan perisian iOS yang palsu. Ini dapat dilihat apabila anda ingin menggunakan sebarang jenis applikasi, anda akan di bawa ke Google Playstore dan bukanlah Apple Store yang rasmi. Ini cukup membuktikan bahawa iPhone yang anda miliki itu adalah palsu.

IPhone datang dengan aplikasi asli. Beberapa contoh aplikasi terbina termasuklah Kenalan, Kompas, Tetapan, Kalkulator, Muzik dan Foto. Jika salah satu aplikasi ini tiada dalam iPhone, sama ada ianya jailbreak atau palsu. Anda boleh memulihkan perisian asal dengan memasuki mod DFU dan memasang semula sistem pengendalian. Jika aplikasi asli masih tiada, maka iPhone anda berkemungkinan palsu.

8) Siri

Siri ialah pembantu peranti utama Apple yang terdapat dalam setiap peranti Apple. Jadi wajarlah bahawa Siri harus berfungsi pada mana-mana model iPhone, tidak kira sama ada produk Apple itu baharu atau lama.

Anda boleh pergi ke Tetapan > Siri & Carian > dan dayakan "Dengar Hey Siri"

Jika anda cuba mengaktifkan Siri dengan menyebut 'Hey Siri' pada iPhone palsu, tidak akan ada sebarang tindak balas dan itu sepatutnya menjadi petunjuk yang nyata bahawa iPhone itu adalah palsu.

9) ID Wajah

Apple ialah salah satu jenama pengeluar peranti pertama yang memperkenalkan pengecaman muka pada produk keluaran mereka. Walaupun ia disertakan sebagai pilihan, ia berfungsi jika anda mencubanya. Kebanyakan iPhone palsu biasanya mempunyai tetapan Face ID palsu atau tidak berfungsi.

Untuk menyemak sama ada iPhone anda mempunyai Face ID asli dan berfungsi:

  • Pergi ke Tetapan.
  • Scroll ke Keselamatan.
  • Pilih tetapan Face ID.

Kesimpulan

Ia menjadi mudah untuk mengesan iPhone palsu apabila anda tahu perkara yang perlu dikenal pasti. Panduan di atas akan membantu anda berbuat demikian.

Selain itu, kami menasihatkan bahawa anda haruslah membuat pembelian iPhone daripada pusat servis Apple yang diperakui mahupun daripada pengedar produk Apple yang sah. Elakkan daripada menjadi mangsa pembelian iPhone palsu.

Keliru dan tidak tahu di mana dan pada siapa harus dirujuk? Jangan risau, kunjungi sahaja Pusat Servis Fixbay berdekatan anda. Anda juga boleh menghubungi kami terlebih dahulu untuk menetapkan temu janji serta mendapatkan khidmat konsultasi dan semakan peranti anda secara percuma. Jangan lepaskan peluang ini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · FixBay Sdn Bhd (1463044-X)