Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Siri keluaran Apple Watch

Apple Watch adalah jam tangan pintar yang menggabungkan telekomunikasi tanpa wayar, keupayaan dalam berorientasikan kesihatan, serta menggabungkan penjejakan kecergasan dan disatukan juga dengan iOS dan perkhidmatan Apple yang lain.

Jam pintar yang diperkenalkan pada April 2015 ini menjadi peranti terlaris kerana 4.2 juta telah terjual pada suku kedua fiskal. Dianggarkan 100 juta orang telah menggunakan Apple Watch mulai Disember 2020. Apple Watch juga mempertingkatkan generasi baru mereka dengan komponen dalaman yang telah diperluaskan pada setiap September dan setiap satu daripadanya dilabelkan oleh Apple sebagai 'Siri', dengan pengeluaran tertentu.

Apple Watch ini digunakan terutamanya bersama IPhone pengguna untuk fungsi seperti mengkonfigurasi jam tangan dan disambungkan terus ke data di aplikasi IPhone. Ia juga boleh disambung secara berasingan ke rangkaian Wi-Fi yang bergantung kepada data, termasuk komunikasi asas dan striming audio.

Terdapat Model yang dilengkapi dengan LTE dan boleh disambung ke rangkaian mudah alih. Ini termasuk bagi membuat panggilan dan menghantar mesej. Walaupun IPhone yang dipasangkan tidak perlu berada berdekatan dengan jam pintar bagi membuat panggilan, IPhone yang dipasangkan mesti dihidupkan dan disambung ke rangkaian selular berkenaan.

Model iPhone tertua yang serasi dengan mana-mana peranti Apple Watch mestilah bergantung kepada versi perisian sistem yang dipasang pada setiap peranti. Bermula September 2022, Apple Watch yang baharu didatangkan dengan 'watchOS 9' yang diprapasang dan memerlukan iPhone yang menggunakan 'iOS 16', iaitu untuk iPhone 8 dan lebih baharu.

Generasi pertama Apple Watch dirujuk sebagai Siri 0 dengan menggunakan sistem pada cip S1. Tidak ada cip GPS yang terbina di dalamnya tetapi ia bergantung pada iPhone yang berkolaborasi untuk perkhidmatan lokasi. Jam tangan ini dilengkapi dengan deria denyutan jantung dengan menggunakan kedua-dua LED dan inframerah serta cahaya.

Teknologi terus bergerak pantas dan Apple Watch generasi kedua dikeluarkan dengan jam pintar ini mempunyai dua model iaitu Apple Watch Siri 1 dan Apple Watch Siri 2. Siri 1 mempunyai varian pemprosesan Apple S2 dwi-teras dengan GPS dialih keluar. Ia dikenali sebagai Apple S1P manakala Siri 2 mempunyai pemprosesan Apple S2 dwi-teras, kalis air sehingga 50 meter, paparan dua kali ganda lebih terang, pada 1000 nits, dan menerima GPS.

Setelah itu, Generasi ke 3 Apple Watch memperlihatkan pemprosesan yang lebih pantas, dwi-teras S3 dan Bluetooth 4.2 (berbanding 4.0 pada model lama). Altimeter terbina adalah untuk mengukur tangga penerbangan yang dinaiki, saiz RAM yang diperbesar dan tersedia dalam varian dengan sambungan selular LTE. Siri 3 juga dapat bercakap melalui pembesar suara 'onboard' pada Apple Watch Siri 3 disebabkan oleh peningkatan kelajuan pemprosesan jam pintar ini.

Generasi ke 4 pula direka bentuk seperti Apple Watch yang pertama dengan menampilkan paparan yang lebih besar dengan rangka yang lebih nipis dan bucu yang bulat. Terdapat pemprosesan dwi-teras S4 64-bit yang baharu dan mampu menggandakan prestasi S3. Ia juga dinaik taraf kepada 16 GB dan mempunyai penderia jantung elektrik baharu.

Pada September 2019, Siri Apple Watch generasi ke 5 dikeluarkan. Pelbagai penambahbaikan dibuat iaitu penambahan kompas dan paparan yang sentiasa hidup. Ciri baharu tambahan tersebut adalah untuk Panggilan Kecemasan Antarabangsa, mempunyai panggilan kecemasan ke 150 negara atau lebih dan boleh bertahan dengan lebih lama. Sambutan yang amat memberangsangkan telah memberikan ruang kepada syarikat Apple untuk mengeluarkan Apple Watch generasi siri 6 pada September 2020.

Penambahbaikan yang telah dibuat adalah kemasukan sensor untuk memantau ketepuan oksigen darah pemakai jam pintar. Ciri tambahan termasuk pemprosesan S6 baharu sebanyak 20% lebih pantas daripada S4 dan S5.

Paparan sentiasa hidup 2.5x lebih terang dan altimeter sentiasa hidup. S6 menggabungkan penderia denyutan jantung optik generasi ke-3 yang dikemaskini dengan teknologi telekomunikasi yang dipertingkatkan, termasuk sokongan untuk jalur lebar ultra (UWB) melalui cip U1 Apple, dan keupayaan untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi 5 GHz.

Berbanding jam pintar siri 6 generasi yang terdahulu, penambahbaikan generasi siri 7 pada reka bentuk yang lebih bulat dengan sarung 1mm lebih besar berbanding Siri 6, paparan skrin 70% lebih terang jika berada di dalam rumah dan lebih kurang 20% besar. Ketahanan jam pintar ini lebih baik melalui kristal hadapan yang kalis retak.

Siri 7 ini dilengkapi dengan perkakasan baharu yang membolehkan pemindahan data wayarles jarak dekat ultra-pantas pada 60.5 GHz.

Apple Watch terkini siri 8 iaitu Apple Watch SE generasi kedua dan Apple Watch Ultra telah dilancarkan pada 7 September 2022, semasa Acara Khas Apple. Dalam siri 8 ini, jam pintar ini dapat menjadi rakan penting anda untuk kehidupan yang sihat. Terdapat deria kesihatan lanjutan dengan penderia suhu baharu untuk maklumat lebih mendalam tentang kesihatan wanita, ciri keselamatan yang inovatif termasuk pengesanan perlanggaran dan semuanya dalam reka bentuk yang menakjubkan dan tahan lama.

Siri 8 SE lengkap dengan banyak ciri dan lebih berharga daripada sebelumnya. Ia adalah penderia yang boleh dipercayai untuk memantau kecergasan, kesihatan dan keselamatan anda. Terdapat pemproses dwi-teras yang lebih pantas untuk prestasi tambahan. Untuk anda yang banyak melibatkan diri dalam aktiviti kecergasan, jam pintar ultra baru ini yang paling berkuasa dan boleh dipercayai.

Dengan reka bentuk sarung titanium tegar serba baharu, GPS dwi frekuensi yang tepat, hayat bateri sehingga 36 jam dan tiga tali khas untuk atlet dan pengembara.

Sudahkah anda mendapatkan jam pintar ini di pasaran? Jika belum, anda patut bertindak segera. Jam pintar ini diperlukan kerana fungsinya yang cukup canggih serta akan memudahkan kerja anda. Kenapa begitu? Kerana generasi kini lebih mementingkan kehidupan yang ada keseimbangan di dalam hidup serta kerjaya. Jam pintar ini adalah yang terbaik.

Jika anda sudah ada jam pintar ini tetapi memerlukan khidmat nasihat atau terdapat kerosakan pada jam pintar anda, sila komen atau kunjungi mana-mana Pusat Service FixBay untuk bantuan lanjut. Fixbay akan sentiasa membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)