Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Kerosakan Utama MacBook Yang Memerlukan Tindakan Segera

Mackbook

MacBook adalah antara komputer riba yang paling popular dan tahan lama di pasaran. Ditambah dengan reputasi Apple sebagai syarikat yang unggul dalam bidang teknologi dan boleh dipercayai adalah salah satu sebab utama MacBook mendapat populariti. Mac menawarkan pengalaman pengguna yang lancar dan interaktif yang jauh lebih baik daripada PC lain.

MacBook terkenal dengan ketahanan dan kualiti tinggi dan ia sangat sukar untuk dirosakkan. Walaupun tidak dinafikan ketahanan MacBook, hakikatnya untuk semua peranti sekalipun semakin ia kerap digunakan semakin besar juga kemungkinan ia menghadapi beberapa masalah Mac yang tidak diingin.

Kerosakan biasanya terjadi pada perisian dan komponen MacBook, itu sendiri, seperti sistem yang perlahan atau Safari tidak bertindak balas dan yang paling utama seperti kerosakan pada skrin, motherboard dan bateri.  

Bayangkan betapa stresnya anda apabila hampir keseluruhan maklumat dan tugasan harian anda bergantung di MacBook yang rosak tersebut? Sangat merungsingkan bukan?

kerosakan macbook punca stres

Oleh itu, sebelum kerosakan itu merebak penting untuk anda fahami dulu kerosakan-kerosakan yang biasanya berlaku pada MacBook sebelum mengambil keputusan untuk dibawa ke pusat perkhidmatan membaiki MacBook.

Kerosakan Pada Skrin

Kerosakan MacBook boleh ditunjukkan dengan beberapa warna skrin yang setiap satu mempunyai makna dan kerosakan yang perbezaan.

Skrin kosong atau biru pada MacBook

1. Skrin kosong atau biru pada MacBook anda semasa permulaan adalah salah satu masalah yang paling biasa. Ini adalah tanda bahawa MacBook anda membeku atau terhenti apabila anda cuba membuka aplikasi atau fungsi log masuk.

Langkah yang boleh anda lakukan ialah tahan butang kuasa selama 5 hingga 7 saat dan tunggu Mac anda dimulakan semula, jika ini tidak berkesan. Cuba mulakan semula Mac anda dalam Mod Selamat. Selepas komputer dimulakan semula, anda boleh menyemak dan memadam sebarang item log masuk atau fail yang menyusahkan atau tidak serasi.

2. Skrin kelabu dan mempunyai logo Apple di tengah. Ini adalah tanda bahawa perisian penting telah rosak atau gagal berfungsi dengan betul.

Skrin kelabu dan mempunyai logo Apple di tengah

Langkah yang boleh anda lakukan ialah dengan mulakan semula secara manual dan buka dalam mod Selamat jika boleh. Jika terdapat sebarang kemas kini yang boleh digunakan pada MacOS, cuba kemas kini dan lihat jika ini menyelesaikan masalah.

Skrin Macbook anda berwarna hitam

3. Skrin Macbook anda berwarna hitam mungkin merupakan salah satu masalah Mac yang paling serius untuk dihadapi. Dalam kes ini, anda tidak akan dapat menghidupkan sistem anda atau log masuk ke akaun anda.

Skrin Terperangkap Pada Logo Apple

4. Skrin terperangkap pada logo Apple semasa but, ia mungkin berlaku bahawa skrin Mac anda telah tersekat pada logo Apple. Ini bermakna kitaran but sistem anda sekarang telah diganggu dan anda perlu melakukan pembetulan Mac dengan segera.

5. Kerosakan skrin fizikal merupakan antara masalah lain yang boleh berlaku seperti kerosakan luaran skrin yang mendorong kegagalan fungsi-fungsi lain. Jika MacBook anda jatuh dan skrin retak, ia perlu diganti dengan segera di pusat pekhidmatan membaiki Macbook.

skrin macbook retak

Kerosakan Pada Motherboard

Motherboard Mac anda mungkin gagal disebabkan oleh kesilapan pembuatan atau penggunaan yang berpanjangan, tetapi kerosakan tidak sengaja seperti terjatuh dan tumpahan juga meningkatkan risiko ia berlaku. Jika Motherboard anda rosak akibat kesalahan pengilang atau penggunaan biasa, anda boleh menggunakan jaminan Apple anda untuk membaiki atau menggantikannya.

Namun jika jaminan telah habis atau kerosakan timbul daripada kecuaian sendiri, anda akan bertanggungjawab ke atas kos untuk mendapatkan perkhidmatan pembaikan. Antara kerosakan yang biasa berkaitan Motherboard yang perlu dirujuk ke pusat pembaiki segera ialah:

1. Gangguan kuasa

Motherboard bertanggungjawab untuk mengawal komponen komputer, antara petunjuk kegagalan Motherboard Mac ialah MacBook gagal dihidupkan sama sekali apabila menekan butang kuasa. Ketidakupayaan untuk but semula walaupun dengan kabel kuasa yang disambungkan menunjukkan kemungkinan kegagalan MacBook.

kerosakan motherboard

Dalam keadaan lain, MacBook anda mungkin dihidupkan tetapi dimatikan sebelum proses but selesai, atau ia mungkin but dengan betul tetapi dimatikan tanpa diduga semasa anda menggunakannya.

2.Masalah paparan dan grafik

kerosakan grafik

Satu lagi petunjuk kegagalan Motherboard Mac ialah apabila paparan MacBook anda gagal dihidupkan atau berkelakuan aneh. Anda mungkin mendengar kipas berputar, tetapi lampu tidak menyala, skrin kosong atau imej yang malap.

Isu ini mungkin berterusan apabila monitor luaran disambungkan ke Mac anda, menunjukkan masalah visual pada motherboard dan bukannya paparan rosak atau lama. Jika skrin dihidupkan, anda mungkin menghadapi masalah grafik, di mana imej pada skrin bercampur aduk atau mempunyai garisan warna ganjil.

Kerosakan Bateri

Bateri dalam MacBook anda mungkin terdedah kepada lebih banyak isu daripada yang anda fikirkan. Terutamanya jika anda menggunakan MacBook generasi lama yang cenderung mengalami kehabisan bateri dengan lebih cepat.

1. Amaran penggantian bateri MacBook

Salah satu kaedah paling mudah untuk mengesan bateri anda rosak adalah melalui mesej ralat bateri MacBook. Jika anda menerima mesej ralat yang mengatakan "Keadaan : Ganti Tidak Lama Lagi", "Keadaan: Ganti Sekarang" atau "Keadaan : Bateri Servis" atau sebarang mesej ralat lain yang berkaitan, segeralah menggantikan bateri Mac anda. 

 Amaran Penggantian Bateri Macbook

2. Jumlah kuasa pengecasan yang rendah

Ini adalah satu lagi gejala biasa yang menunjukkan kerosakan bateri bukan sahaja pada MacBook, ia juga terpakai pada iPhone dan iPad anda. Dengan prestasi bateri yang lemah, ia tidak akan mampu bertahan lama untuk pengecasan dan menambung kuasa yang masuk. Oleh itu, bateri akan habis lebih cepat daripada yang anda fikirkan. 

3. MacBook mati secara tiba-tiba

Jika MacBook anda mati secara tiba-tiba, pastikan anda memasangkan kabel kuasa segera untuk mengecasnya semula. Jika ini berlaku dengan kerap, maka anda perlu menghantar MacBook untuk diagnosis sama ada bateri penyebabnya atau beberapa punca lain yang menyebabkan MacBook anda terpadam secara tiba-tiba.

Macbook Mati Secara Tiba-Tiba

Semak berapa lama hayat yang berbaki dalam bateri anda melalui (System Preferences > Energy Saver). Anda juga perlu membandingkan kitaran bateri Mac anda sejauhmana ia mampu bertahan sebelum ia mula merosot. 

Betulkan Macbook anda hari ini!

Kini dengan segala maklumat diatas, diharapkan anda semakin faham jenis pembaikian yang mungkin diperlukan oleh MacBook anda. Di FixBay kami sentiasa mengikuti perubahan Apple pada MacBook, khususnya berkaitan dengan jenis kerosakan yang sentiasa berubah ini. Walaupun model yang berbeza memerlukan pendekatan yang berbeza, kami menjanjikan perkhidmatan pembaikan Apple yang komprehensif terbaik!

Terkenal dengan kebolehan membaiki pelbagai jenis gajet di seluruh Malaysia, Fixbay kini mempunyai pusat khas membaiki khusus FixBay Pakar MacBook di Shah Alam yang mampu memperbaiki pelbagai masalah kerosakan MacBook anda.

kerosakan Macbook

2 comments on “Kerosakan Utama MacBook Yang Memerlukan Tindakan Segera”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)