Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

Kenapa Kamera Telefon Bimbit Tidak Fokus? Kenali Punca Dan Cara Menanganinya

gambar kamera kabur

Kamera merupakan sebuah ciri utama yang dilihat bagi kebanyakan pengguna ketika membeli telefon bimbit. Justeru tidak hairanlah ramai pengguna sangat kecewa dan hilang mood jika kamera telefon mereka tidak fokus dan kabur ketika menangkap gambar.

Sebelum mendapatkan perkhidmatan profesional untuk kamera telefon bimbit anda, luangkan masa beberapa minit untuk cuba mengenal pasti masalah tersebut.

  1. Kerosakan Disebabkan Cecair

Telefon bimbit diperbuat daripada komponen litar yang sangat rumit, air atau cecair lain boleh membahayakan kamera. Oleh itu, adalah penting untuk menjauhkan lensa kamera daripada cecair.

  1. Kerosakan Kejutan

Menggunakan pengecas atau menggantikan dengan bateri kualiti rendah juga boleh menyebabkan kerosakan kejutan. Voltan tinggi dan tidak stabil boleh menyebabkan ia rosak.

  1. Kerosakan Fizikal

Kerosakan fizikal berlaku apabila telefon jatuh pada permukaan keras. Litar pintas akan berlaku terhadap komponen telefon dan akan menjejaskan kamera.

Cara Mengelakkan Kamera Telefon Bimbit Daripada Hilang Fokus

Menjaga kamera telefon bimbit dengan betul akan mengelakkan anda daripada menghadapi masalah lain dikemudian hari. Berikut ialah cara untuk mengelakkan telefon anda hilang fokus pada masa hadapan.

  • Dapatkan sarung perlindungan yang baik dan pelindung lensa kamera untuk mengelakkan kerosakan fizikal.
  • Elakkan menggunakan wifi awam kerana fail/virus yang tidak diingini boleh memasuki telefon melalui wifi awam atau Bluetooth.
  • Jangan bawa telefon ke kawasan yang basah seperti kolam renang atau bilik mandi.
  • Bersihkan lensa kamera telefon bimbit dengan kerap.
  • Muat turun aplikasi antivirus.

Terdapat banyak sebab mengapa kamera telefon bimbit kadangkala menjadi kabur. Kamera telefon mungkin mengalami masalah fizikal atau perisian. Kebanyakan masa masalah itu boleh diselesaikan dengan beberapa cara. Dalam erti kata lain, terdapat banyak tindakan yang boleh dilakukan oleh pengguna apabila kamera telefon bimbit anda tidak dapat fokus.

Kaedah 1 – Bersihkan Lensa

Lensa kamera telefon pintar seseorang boleh terkena kotoran dengan mudah semasa aktiviti seharian. Ini kerana ia terdedah kepada habuk, air, cap jari dan juga sisa makanan. Apabila lensa kamera menjadi kabur akibat kotoran, kamera tidak lagi dapat memfokus pada objek. Akibatnya, pengguna tidak akan dapat mengambil gambar yang jelas dan tepat. Oleh itu, sebelum mengambil gambar, adalah penting untuk membersihkan lensa telefon terlebih dahulu.

Kaedah 2 – Mulakan Semula Telefon

Kadangkala, memulakan semula peranti mungkin perkara yang diperlukan oleh telefon bimbit anda. Terutamanya untuk telefon dengan storan rendah - banyak program berjalan pada masa yang sama boleh menjadi salah satu sebab mengapa aplikasi kamera mungkin kabur.

Kaedah 3 – Kosongkan Cache

Telefon bimbit menyimpan banyak data daripada aplikasi pada telefon bimbit. Apabila cache kamera penuh, ia mungkin menyebabkan kualiti kamera telefon menjadi kabur.

Untuk mengosongkan cache telefon, pergi ke Tetapan > Aplikasi > Aplikasi Kamera. Selepas memilih kamera telefon kemudian, klik pada kosongkan Cache.

Kaedah 4 – Kemas Kini Aplikasi Kamera

Kebanyakan aplikasi telefon bimbit perlu sentiasa dikemas kini kerana versi baharu dikeluarkan dengan kerap. Sebaik sahaja aplikasi menjadi lapuk, ia mungkin mula mempunyai sedikit gangguan.

Untuk menyelesaikan masalah, kemudian pergi ke Google Play Store untuk telefon Android atau Apple App Store untuk pengguna Apple. Pilih 'Aplikasi', cari aplikasi kamera dan kemas kini jika perlu dikemas kini.

Kaedah 5 – Sentuh Belakang Kamera Telefon Perlahan-lahan

Ada ketikanya dengan menyentuh bahagian belakang telefon dengan tangan atau jari boleh menyelesaikan masalah. Kamera telefon bimbit boleh menukar fokus dengan melaraskan jarak antara penderia dan lensa. Kadangkala komponen kecil dalam kamera mungkin tidak pada tempatnya. Apabila ini berlaku, ketukan lembut pada bahagian belakang telefon akan menyelesaikan masalah kerana ia boleh menjadikan lensa kembali fokus.

Kaedah 6 – Muat Turun Aplikasi Untuk Nyahvirus

Virus akan memperlahankan prestasi aplikasi kamera anda atau malah menghalangnya daripada berfungsi. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk memuat turun aplikasi antivirus untuk mengelakkan kamera anda kabur.

Beberapa aplikasi antivirus yang baik termasuk AVG Anti-Virus, Safe Security, Norton dan McAfee.

Kaedah 7 – Muat Turun Aplikasi Kamera Lain

Anda boleh membetulkan kamera dengan memuat turun aplikasi kamera pihak ketiga. Pengguna boleh memuat turun mana-mana aplikasi kamera di Apps Store dengan rating tinggi. Beberapa pilihan yang baik termasuk; Lightroom, Foto VSCO dan Editor Video. Selepas aplikasi kamera baharu telah dipasang, tetapkannya sebagai kamera lalai.

Kaedah 8 – Tetapkan Semula Kepada Tetapan Kilang (Factory setting)

Jika anda telah mencuba semua tips diatas tetapi masih tidak berjaya mungkin anda perlu lakukan Fatory Setting untuk menyelesaikan masalah. Sebelum menetapkan Fatory Setting, bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan semua fail penting untuk disimpan di cloud.

Untuk menetapkan Fatory Setting , pergi ke Tetapan> Simpan & Tetapkan Semula> Tetapan Semula Data Kilang. [Settings>Backup & Reset> Factory Data Reset]

Kaedah 9 – Pergi Ke Pusat Servis Telefon Bimbit

Jika kesemua langkah diatas gagal, anda mungkin tidak mempunyai pilihan lain selain membawa telefon bimbit kepada pakar untuk dibaiki. Jika telefon bimbit masih dalam waranti, hubungi penjual dan terangkan isu tersebut. Jika tidak, tukar lensa kamera di pusat servis telefon. Ia biasanya dilakukan dengan kos yang rendah berbanding daripada anda perlu membeli sebuah telefon bimbit yang baru.

FixBay Pusat Servis telefon bimbit

Walaupun hakikatnya, masalah kamera pada telefon pintar, ia biasanya tidak serumit seperti kehilangan beberapa fungsi peranti yang lain. Tetapi dunia sekarang yang meletakkan kebergantungan kepada kamera telefon bimbit untuk membantu merakam detik peribadi yang penting dan berkongsi maklumat dengan lebih mudah kepada orang lain menjadikannya sangat memberi kesan kepada kehidupan seharian. Untuk lebih banyak tips dan ilmu berkaitan telefon bimbit, ikuti kami di laman sosial FixBay!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)