Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

2 Jenis Bateri Dalam Telefon Pintar Zaman Sekarang

Adakah anda pernah berfikir tentang bagaimana telefon pintar anda berfungsi? Jika anda memikirkannya, semua telefon pintar bergantung pada bateri untuk terus boleh beroperasi serta berfungsi dengan baik.

Bateri telefon mudah alih yang tidak dapat menampung cas dengan secukupnya boleh mengecewakan pengguna, ini kerana kebanyakkan pengguna kini bergantung pada telefon pintar terutamanya dalam urusan seharian.

Anda boleh menghalang beberapa perkara yang tidak diingini berlaku kepada bateri telefon pintar dengan mengetahui lebih lanjut tentang cara bateri telefon pintar berfungsi.

Apakah teknologi bateri terbaru?

Telefon pintar hari ini telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Apabila memilih telefon pintar yang betul sama ada jenis iPhone mahupun Android, bateri memainkan peranan penting. Kapasiti bateri menentukan berapa lama telefon pintar boleh dikendalikan dengan hanya sekali cas. Untuk telefon pintar, kapasiti bateri diukur dalam miliampere-jam (mAh).

Kebanyakan telefon pintar hari ini mampu bertahan selama sehari penuh dengan penggunaan sederhana pada satu kali pengecasan. Kini, banyak pengeluar telefon pintar terkemuka melancarkan model telefon pintar keluaran mereka dengan pengecasan pantas dan ciri pengecasan tanpa wayar untuk menarik minat pelanggan.

Dalam artikel ini, kami akan menggali lebih lanjut tentang trend terkini dalam bateri telefon pintar dengan berkongsi maklumat tentang jenis bateri dan teknologi bateri yang terdapat dalam telefon pintar jenis iPhone dan Android.

Adakah anda tahu jenis bateri yang digunakan dalam telefon pintar jenis iPhone dan Android? Terdapat dua jenis bateri Litium yang biasanya digunakan dalam telefon pintar masa kini iaitu jenis Litium-Ion dan Litium-Polimer.

Bagaimanakah bateri litium-ion berfungsi?

Bateri litium-ion adalah sejenis bateri yang dipercayai sejak dahulu lagi. Perkembangan teknologi bateri jenis ini bermula sejak 1912, tetapi pada ketika dahulu ianya tidak popular sehinggalah diterima pakai oleh Sony pada tahun 1991. Sejak itu, bateri litium-ion telah diguna pakai secara meluas pada kamera mudah alih sehinggalah sekarang digunakan dalam telefon pintar.

Bateri Litium-ion telah terbukti berjaya digunakan, ini dapat dilihat dalam kelebihan pada bateri jenis ini. Ini adalah antara beberapa kelebihan bateri litium-ion, ketumpatan tenaga yang sangat tinggi, kekurangan “memory effect” di mana sel menjadi lebih sukar untuk dicas dari semasa ke semasa. Ianya tidak seperti teknologi bateri sebelumnya, dan kos pengeluarannya yang jauh lebih murah.

  • Ketumpatan Tenaga Tinggi

Bateri litium-ion menawarkan kepadatan tenaga tertinggi dalam pasaran bateri boleh dicas semula. Ini menjadikan pengecasan bateri litium-ion lebih mudah, lebih pantas dan tahan lebih lama. Ini menjadikan bateri lebih berkuasa secara keseluruhan jika dibandingkan dengan fosfat besi litium.

  • Penyelenggaraan Rendah

Bateri litium-ion mudah digunakan dan penyelenggaraan yang agak rendah, berbanding bateri berasaskan nikel. Tiada peralatan penyebuan diperlukan dan mengekalkan hayat baterinya tidak memerlukan kayuhan berjadual. Bateri litium-ion juga tidak mempunyai kesan ingatan "memory effect", yang akan menyebabkan bateri berfungsi pada kapasiti yang lebih rendah selepas kitaran nyahcas dan pengecasan separa berulang.

  • Berprestasi Tinggi dan Jangka Hayat Yang Lama

Kimia litium-ion berprestasi tinggi dan sesuai untuk aplikasi berkuasa tinggi. Ianya menyampaikan lebih banyak arus berbanding bateri dengan kimia berasaskan nikel. Selain itu, ia mempunyai kapasiti untuk menghantar sehingga 3.6 Volt, iaitu tiga kali lebih tinggi daripada alternatif nikel bateri jenis lain.

Disebabkan kadar nyahcas sendiri yang perlahan dan bateri litium-ion mempunyai jangka hayat yang lebih lama berbanding bateri jenis lain. Ini kerana bateri ini boleh bertahan selama kira-kira dua hingga tiga tahun atau 300 hingga 500 kitaran pengecasan.

  • Serba Boleh

Bateri litium-ion menyediakan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui yang ideal dalam banyak aplikasi yang berbeza. Teknologi yang terdapat pada bateri ini boleh digunakan untuk menjana kuasa atau menyimpan tenaga. Ianya sangat sesuai digunakan dalam telefon pintar masa kini, aeroangkasa dan aplikasi berkuasa tinggi yang lain.

Bagaimanakah bateri litium-polimer berfungsi?

Teknologi bateri litium-polimer lebih baharu daripada bateri litium-ion. Ia mula diperkenalkan pada tahun 1970-an dan hanya memasuki pasaran dalam penggunaan telefon pintar sejak beberapa tahun ini. Teknologi ini telah menjadi semakin popular dalam telefon pintar Android dan iPhone yang menggunakan teknologi pengecasan yang sangat pantas. Ini menjadikannya bateri yang lebih teguh berbanding bateri litium-ion.

Teknologi litium-polimer sekali lagi menggunakan elektrod positif dan negatif, tetapi dengan pepejal kering, bahan kimia berliang, atau elektrolit seperti gel, bukannya jenis cecair. Disebabkan itu, bateri litium-polimer dapat menawarkan reka bentuk yang lebih rendah, fleksibel dan lebih mantap.

Selain itu, bateri ini mempunyai risiko yang lebih rendah untuk membocorkan elektrolit yang mengakibatkan lari terma. Secara ringkasnya, bateri litium-polimer lebih selamat digunakan berbanding bateri jenis lain.

Litium-ion dan Litium-polimer: Perbezaan utama

Dengan semua kelebihan unik yang terdapat pada bateri litium-ion, terdapat juga beberapa kelemahan yang tidak boleh dielakkan. Walaupun teknologi bateri ini merupakan pilihan optimum untuk banyak aplikasi tenaga boleh diperbaharui, ia bukanlah bateri paling selamat atau paling murah di pasaran.

Bateri ini diperbuat daripada dua elektrod positif dan negatif yang dipisahkan oleh elektrolit kimia cecair, seperti etilena karbonat atau dietil karbonat. Komposisi kimia bateri ini mengehadkannya kepada bentuk yang kebanyakannya segi empat tepat. Kapasiti bateri litium-ion berkurangan sepanjang kitaran pengecasan dan juga dinyahcas apabila tidak digunakan.

Lebih teruk lagi, elektrolit kimia boleh menjadi tidak stabil pada suhu yang melampau atau jika tercucuk, yang membawa kepada “thermal runaway”dan kebakaran. Harus ditekankan disini, dimana keadaan seperti ini sangat jarang berlaku. Pengawal elektronik sering digunakan untuk mengawal kuasa pengecasan dan nyahcas untuk mengelakkan bateri menjadi terlalu panas.

Walaupun teknologi bateri litium-ion mempunyai kelemahannya, ini tidak bermakna ia tidak dapat diatasi atau sekurang-kurangnya kelemahan yang mungkin terjadi dapat dikurangkan.

Kedua-dua jenis bateri ini mempunyai kebaikan dan kelemahan. Secara umumnya, bateri litium-ion menawarkan kapasiti tertinggi pada harga terendah. Ianya berguna jika anda mahukan telefon pintar dengan bajet rendah yang bertahan lebih daripada satu hari selepas pengecasan penuh.

Manakala, kelemahan litium-ion ialah pelepasan diri secara beransur-ansur. Keadaan ini bukanlah terlalu penting untuk telefon pintar yang sentiasa hidup, dan yang kecil, tetapi kelemahannya terdapat pada isu keselamatan.

Bateri litium-polimer mempunyai kelebihan dimana ianya lebih selamat. Ini jelas dapat dilihat pada zaman teknologi pengecasan super pantas ini. Bateri ini juga mempunyai tahap nyahcas diri yang sangat rendah, jadi tidak akan menjadi penurunan bateri yang ketara apabila anda tidak menggunakannya.

Namun begitu, bateri jenis ini tidak lari dengan beberapa kelemahannya iatu dari segi kos pembuatan yang lebih tinggi berbanding bateri litium-ion.

Kitaran hayat bateri litium-polimer juga lebih pendek dan bateri ini menyimpan kurang tenaga daripada bateri litium-ion yang bersaiz sama. Keadaan ini tidak begitu ideal jika anda mahukan telefon pintar anda bertahan lama. Sel-sel yang terdapat dalam bateri ini juga masih menggunakan litar perlindungan untuk memastikan voltan beroperasi dalam had yang selamat.

Bateri yang digunakan pada iPhone dan Android.

Bateri yang paling popular digunakan dalam telefon pintar jenis iPhone dan Android adalah menggunakan teknologi bateri litium-ion.

Berbanding dengan teknologi bateri generasi lama, bateri litium-ion mengecas lebih cepat, tahan lebih lama, mempunyai ketumpatan kuasa yang lebih tinggi, dengan jangka hayat bateri yang lebih lama dan lebih ringan. Teknologi litium-ion boleh dicas semula dan pada masa ini bateri litium-ion menyediakan teknologi terbaik untuk telefon pintar anda.

Bateri biasa direka bentuk untuk mengekalkan sehingga 80% daripada kapasiti asalnya pada 500 kitaran pengecasan lengkap apabila beroperasi dalam keadaan biasa.

Bagi model iPhone 6 , iOS 11.3 dan lebih baharu telah menambah ciri baharu untuk menunjukkan kesihatan bateri dan mengesyorkan jika bateri perlu diganti. Ini boleh didapati dalam Tetapan > Bateri > Kesihatan Bateri.

Tambahan itu, Samsung telah bertukar daripada bateri litium-ion kepada bateri litium-polimer pada tahun 2020 dalam siri Samsung Galaxy S20. Tidak seperti dalam model terdahulu Samsung Galaxy S10 yang telah menggunakan bateri litium-ion.

Secara kesimpulannya, bateri litium-ion lebih banyak digunakan dan menjadi pilihan syarikat pengeluar telefon pintar terkemuka seperti Samsung, Apple, Motorola, Huawei dan banyak lagi.

Tips Penjimatan Bateri

Kita semua menggunakan telefon pintar pada setiap hari, anda pasti mahukan bateri bertahan selama yang mungkin.

Untuk hayat bateri yang berpanjangan, anda harus mengecas semula sebaik sahaja bateri jatuh 10%. Selanjutnya, anda tidak seharusnya membiarkan pelepasan penuh ke tahap 0% kerana ia akan merendahkan kapasiti bateri. Bateri litium-ion boleh dicas di mana-mana antara 30% dan 80%. Anda boleh mencabut palam pada tahap bateri antara 80% dan 100%.

Di samping itu, untuk memastikan pengecasan pantas anda harus mengelak daripada memeriksa telefon anda jika ia berada dalam mod pengecasan. Jika anda ingin mengecasnya lebih cepat, anda harus meletakkannya dalam mod kapal terbang atau mematikannya sepenuhnya.

Satu perkara yang juga perlu diperhatikan ialah anda harus mematikan pengecasan sebaik sahaja telefon dicas sepenuhnya. Akhir sekali, telefon pintar tidak seharusnya dicas pada tahap 100% terlalu lama.

Mahukan lebih banyak tips berguna daripada kami, teruskan menyokong kami di FixBay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)