Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 6969 060
hq@fixbay.com.my

Bahaya dan Kelemahan AI dalam telefon pintar

Teknologi AI di dalam telefon pintar memberi banyak kebaikan, tetapi ada juga kelemahan daripada segi privasi dan keselamatan data. Keselamatan ini adalah untuk mengambil kira potensi bahaya dan kelemahan AI dalam telefon pintar Ini adalah yang sangat wajar di bimbangkan.

Potensi Bahaya dan Kelemahan AI dalam telefon pintar

Potensi Bahaya Dan Kelemahan Ai Dalam Telefon Pintar

Kebimbangan Privasi

Pengumpulan Data: Ciri AI selalunya bergantung pada pengumpulan banyak data pengguna, termasuk penggunaan aplikasi, sejarah lokasi, tabiat menyemak imbas (browsing), dan juga rakaman suara. Ini menimbulkan kebimbangan mengenai data yang dikumpulkan, cara ia digunakan dan siapa yang mempunyai akses untuk menggunakannya.

Kurang Telus: Ia boleh menjadi tidak jelas data apa yang dikumpul dan bagaimana algoritma AI menggunakan data tersebut untuk membuat keputusan. Kurangnya ketelusan ini membuatkan pengguna merasa tidak senang mengenai cara informasi mereka dikendalikan.

Berpotensi untuk Bias: Algoritma AI dilatih pada set data yang dicipta oleh manusia, ia boleh menjadi berat sebelah. Sifat bias ini boleh terlihat apabila membuat keputusan AI, yang membawa kepada ketidakadilan atau hasil yang diskriminasi.

Kebocoran Data dan Risiko Keselamatan

Potensi Bahaya Dan Kelemahan Ai Dalam Telefon Pintar

Pengumpulan Data: Ciri AI selalunya bergantung pada pengumpulan banyak data pengguna, termasuk penggunaan aplikasi, sejarah lokasi, tabiat menyemak imbas (browsing), dan juga rakaman suara. Ini menimbulkan kebimbangan mengenai data yang dikumpulkan, cara digunakan, dan siapa yang mempunyai kebenaran untuk menggunakannya.

Kurang Telus: Ia boleh menjadi tidak jelas data apa yang dikumpul dan bagaimana algoritma AI menggunakan data tersebut untuk membuat keputusan. Kurangnya ketelusan ini membuatkan pengguna merasa tidak senang mengenai cara informasi mereka dikendalikan.

Penyalahgunaan Data: Mempunyai potensi data yang terkumpul digunakan untuk tujuan diluar perkara yang dipersetujui oleh pengguna pada asalnya. Seperti pengiklanan, jualan data kepada pihak ketiga, bahkan pengawasan kerajaan.

Tambahan pula, Elon Musk, pencipta jenama kenderaan elektronik, Tesla Inc, juga ada meluahkan kebimbangan tentang teknologi AI yang berkembang dengan sangat pesat ini, boleh baca di sini https://www.thenationalnews.com/business/technology/2023/11/01/elon-musk-ai-poses-major-threat-to-humanity/

Data dan Gambar Peribadi

Potensi Bahaya Dan Kelemahan Ai Dalam Telefon Pintar

Kebimbangan Pengecaman Wajah: Ciri Pengecaman wajah yang dikuasakan oleh AI menimbulkan rasa kebimbangan mengenai privasi. Siapa yang boleh akses kepada data? Bagaimana ia digunakan? Bolehkah membawa kepada pengawasan besar-besaran atau penyalahgunaan oleh pihak kerajaan atau syarikat?

Terutama sekali kepada pengguna akhir yang tiada pengetahuan bab ini, kebocoran maklumat seperti ini boleh mendedahkan pengguna kepada banyak keburukan seperti peniruan identiti, atau penjualan data kepada pihak ketiga.

Keselamatan Gambar Peribadi: Sesetengah ciri AI mungkin menganalisis gambar peribadi yang disimpan pada peranti anda. Ini boleh digunakan untuk organisasi imej atau mencadangkan pengeditan, penting untuk memastikan cara data diakses dan pastikan ia tidak di kongsi tanpa kebenaran anda.

Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko ini

Semak Kebenaran Aplikasi: Berhati-hati dengan kebenaran yang anda berikan kepada aplikasi. Jangan benarkan akses kepada data yang tidak perlu untuk fungsi aplikasi.

Urus Tetapan Privasi: Kebanyakan telefon membenarkan anda untuk uruskan tetapan privasi seperti jejak lokasi atau mikrofon akses.

Gunakan Kata Laluan yang Kuat dan Daya Pengesahan Dua Faktor: Ini dapat menambahkan lapisan keselamatan tambahan pada akaun anda.

Potensi Bahaya Dan Kelemahan Ai Dalam Telefon Pintar

Pastikan Perisian Telefon Anda Sentiasa Dikemaskini: Sentiasa kemaskini termasuk tampung keselamatan untuk menangani kelemahan.

Bersikap Selektif Mengenai Ciri AI yang Anda Gunakan: Pertimbangkan ciri mana yang lebih penting kepada anda dan faedah terhadap risiko privasi.

Simpan Gambar Sensitif dengan Selamat: Pertimbangkan menggunakan cloud storage services dengan kesulitan yang kuat atau simpan gambar sensitif setempat di peranti anda dengan akses yang terhad. AI ialah alat yang berkuasa yang boleh meningkatkan pengalaman smartphone anda. Berhati-hati dengan potensi kelemahan AI dan mengambil langkah untuk melindungi privasi anda, anda boleh memanfaatkan AI sambil meminimumkan risiko.

Cepat ke cawangan kami yang terdekat untuk buat pemeriksaan keselematan pada telefon pintar anda, tekan sini : https://fixbay.com.my/service-center/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · FixBay Sdn Bhd (1463044-X)