Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

7 Langkah Mengelakkan Daripada Menggunakan Peranti Tiruan

Membeli barangan elektrik yang lebih murah mungkin kelihatan seperti tawaran yang menarik, tetapi anda tidak tahu apa yang anda perolehi.

Bagaimana Anda Boleh Mengesan peranti palsu?

  1. Pembungkusan yang luar biasa adalah tanda paling jelas bahawa produk itu palsu. Semak semua pembungkusan untuk kesilapan ejaan, logo dan tatabahasa, terutamanya nama syarikat dan arahan.
  2. Tanda-tanda lain termasuk dakwat berubah warna atau kabur, reka bentuk atau fon yang luar biasa dan ketiadaan label pensijilan.  
  3. Berhati-hati dengan harga rendah. Jika peranti diiklankan pada harga yang tidak masuk akal atau tidak termasuk cukai pembelian biasa, ia berkemungkinan palsu.
  4. Elakkan membeli produk premium daripada peniaga yang tidak dikenali. Kebanyakan syarikat elektronik hanya akan menjual produk mereka dari kedai sendiri seperti Apple Store, Samsung Store dan banyak lagi. Semak juga laman web rasmi mereka untuk mencari senarai peruncit yang diluluskan.
  5. Semak spesifikasi dan kualiti peranti berbanding dengan peranti tulen. Pastikan ia mempunyai kapasiti memori, warna yang betul atau keseluruhan produk akhir dibina dengan baik.
  6. Semua pengeluar terkemuka menawarkan waranti pada produk mereka pada telefon bimbit, aksesori dan perisian. Waranti biasanya untuk tempoh satu tahun dari tarikh pembelian oleh pengguna. Namun untuk telefon tiruan, hanya sedikit atau tiada jaminan diberikan langsung. 
  7. Adakah ia mempunyai nombor IMEI? Setiap telefon tulen mengeluarkan kod unik, Pengecam Peralatan Mudah Alih Antarabangsa (IMEI) yang digunakan untuk mendaftarkan peranti ke rangkaian pengendali mudah alih. Telefon tiruan pula mungkin mempunyai IMEI palsu atau tiada IMEI sama sekali. 

Jika kesemua langkah diatas menunjukkan keputusan negatif, berhenti menggunakan peranti anda serta merta. Peranti palsu boleh terbakar atau menyebabkan kecederaan. Laporkan peranti kepada pengeluar jenama dan pihak berkuasa dengan segera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)