Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

5 Tips Meningkatkan Kecekapan Peranti Agar Prestasi Sentiasa Di Tahap Baik

 Tips Meningkatkan kecekapan Peranti Agar Prestasi Sentiasa Di Tahap Baik

Telefon bimbit telah bertukar menjadi perkara yang penting dalam kehidupan seharian kita, oleh itu penting untuk menjaga kesihatannya seperti kita. Telefon anda juga pasti pernah memaparkan "Memori penuh dan telefon anda kehabisan kapasiti storan".

Jangan risau, ikuti 5 penyelesaian ini untuk meningkatkan menguruskan storan peranti agar prestasi sentiasa di tahap baik sekaligus meningkatkan memori telefon.

1. Analisis Storan Anda

Periksa butiran storan telefon dan membuat perancangan untuk pengurusan storan anda. Anda boleh mendapatkan butiran storan anda daripada bahagian Tetapan Peranti > Storan. Uruskan fail anda dengan berhemah dan cari file/aplikasi yang telah lama dan tidak digunakan.

2. Membersihkan Fail Cache

Anda mesti kerap mengosongkan data cache semua aplikasi. Di situlah telefon anda menyimpan maklumat daripada aplikasi supaya ia boleh diakses dengan cepat. Dari masa ke masa, ini boleh mengambil banyak ruang. Ia akan membantu meningkatkan kelajuan mudah alih anda dengan mengosongkan memori telefon.

3. Pengurus Fail

Salah satu alat yang biasa digunakan untuk mengurus fail dalam telefon mudah alih anda ialah "Pengurus Fail." Ia juga secara kolektif menunjukkan semua kandungan anda yang dikumpulkan mengikut format fail seperti Imej, Video, Audio dan Dokumen. Jadi anda boleh menguruskan dan memadamkan fail yang tidak diingini dengan lebih mudah

4. Tambahkan ruang storan tambahan

Cara mudah dan cekap untuk mengekalkan storan mudah alih yang sihat ialah dengan menambahkan storan luaran. Peranti luaran seperti kad Secure Digital (SD), Cakera Keras dan Pen Drive serta menyimpan foto dan video dalam talian juga boleh mengosongkan banyak ruang.

ruang storan tambahan

5. Padam fail pendua/duplicate

Tindakan tidak terkawal oleh telefon bimbit adalah menduplikasi fail. Ini serupa dengan penciptaan cache. Fail pendua ini menggunakan ruang yang sama seperti fail asalnya, jadi memadamkan fail pendua ini tidak akan menjejaskan fail asal anda.

Berminat dengan artikel diatas? Lawati Fixbay.com pusat pembaikan telefon bimbit untuk lebih banyak artikel-artikel menarik dan perkongsian untuk anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)