Operation hours : Everyday 10.00 am - 7.00 pm
Hotline : 017 696 6090
fixbaymy@gmail.com

5 Langkah Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Telefon Anda Retak

5 panduan skrin retak

Adakah skrin telefon anda rosak? Jangan panik! lakukan 5 langkah mudah ini segera:

1. Nilai kerosakan

Mula-mula, anda harus menilai kerosakan, letakkan telefon anda pada permukaan yang rata dengan pencahayaan yang baik.

Jika hanya menyebabkan keretakan bucu, anda mungkin boleh terus menggunakan telefon seperti sedia ada. Namun jika keretakan di paparan, ia akan menjadikan keseluruhan skrin lebih terdedah kepada kerosakan yang lebih buruk.

2. Simpan/Menyandarkan Data Segera

Anda perlu menyandarkan data anda dengan cepat sekiranya skrin anda masih boleh digunakan. Namun, jika sudah terlambat anda boleh memuat turun aplikasi Dr.Fone - Pemulihan Data (Android) yang membolehkan anda mengakses semua fail dengan mudah pada telefon Android, walaupun skrin anda rosak dan tidak dapat dibaiki.

3. Berhenti Menggunakan Telefon

Anda mempunyai skrin telefon yang rosak tetapi masih memerlukan telefon. Namun anda perlu juga untuk menghentikan penggunaan dengan segera dan pilihan yang lain adalah dengan menggunakan telefon lama.

4. Letakkan perlindung skrin

Apabila retakan adalah minimum, meletakkan pelindung skrin di atas skrin retak mungkin membantu mengelakkan kaca daripada retak lebih jauh.

5. Rujuk Profesional

Pembaikan skrin DIY adalah tidak disyorkan jika anda tidak mempunyai pengetahuan. Sebaliknya, pusat membaiki yang dipercayai mempunyai juruteknik yang tahu cara membaiki skrin telefon yang retak dengan cekap. Mereka mempunyai alat dan kepakaran yang diperlukan untuk melakukan pembedahan berskala penuh pada telefon anda.

Skrin telefon retak? Lawati Fixbay.com pusat pembaikan telefon bimbit segera untuk menghentikan kegusaran anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some rights reserved  © 2022 - 2024 · Fixbay Sdn Bhd (1463044-X)